Dit zijn de beste dashcams voor vrachtwachtwagens

Voor een vrachtwagen is een goede dashcam bijna onmisbaar. Door met een dashcam de weg op te gaan ben je als chauffeur een stuk veiliger bezig. Zo zijn er modellen met een achteruitrijcamera en ook bij schade sta je vaak sterker met de geschoten beelden van een dashcam. 

In dit artikel hebben wij de beste dashcams voor vrachtwagens van 2023 op een rij gezet. Deze dashcams hebben allemaal handige functionaliteiten, zoals een achteruitkijkcamera, waardoor deze goed geschikt zijn voor in een vrachtwagen of een bestelbus. Per model lees je belangrijkste informatie en ook vermelden wij bij welke webshops ze momenteel beschikbaar zijn. Verder lees je ook waarom het verstandig is om gebruik te maken van een dashcam in een vrachtwagen, waar je op moet letten bij het aanschaffen van een dashcam en hoe wij tot de onderstaande lijst zijn gekomen.

Waarom een dashcam gebruiken in een vrachtwagen?

Allereerst willen we in het kort de belangrijkste voordelen van het gebruik van een dashcam in een vrachtwagen bespreken. Uiteraard is het handig bij een ongeval of diefstal, maar daarnaast zijn er ook andere redenen om een dashcam aan te schaffen. Zo bieden veel modellen meerdere handige functionaliteiten, zoals de achteruitkijkcamera waar we het eerder over hadden, maar ook GPS-mogelijkheid, assistentie bij parkeerfaciliteiten en overige veiligheidsvoorzieningen. Daarnaast zijn er ook nog andere voordelen van een dashcam in een vrachtwagen of semi-vrachtwagen, welke wij later in dit artikel zullen bespreken.

Waar let je op bij het kopen van een dashcam voor een vrachtwagen?

Voor wanneer je een dashcam voor een vrachtwagen wilt aanschaffen, is het belangrijk dat je let op verschillende punten. Zo is het voor het gebruik bij een vrachtwagen belangrijk dat de camera een groot zichthoek heeft, dat de camera verschillende kanten op kan bewegen en goed op bepaalde punten kan worden gericht. Daarnaast kunnen niet alle dashcams worden gemonteerd op rechte ramen, wat natuurlijk wel belangrijk is wanneer je het voor een vrachtwagen wilt gaan gebruiken. Ten slotte vinden wij het belangrijk dat een dashcam beschikt over een goed GPS signaal. 

Beste dashcams voor vrachtwagens 

Hierboven heb je het één en ander kunnen lezen over het gebruik van een dashcam. Nu willen wij de vijf beste dashcams voor vrachtwagens van 2023 met onze lezers delen. Wij hebben tijdens ons onderzoek gelet op verschillende punten. Zo hebben wij onder andere gekeken naar de functies van de dashcam, beoordelingen van andere gebruikers en ook hebben wij gekeken hoe het is gesteld met de prijs-kwaliteitverhouding van een bepaald model.

#1 AZDome M63 Pro

We beginnen onze lijst met de beste dashcams voor vrachtwagens van 2023 met de AZDome M63 Pro. Deze dashcam is voorzien van meerdere handige functionaliteiten waarmee je veilig de weg op kunt gaan. Zo kun je zowel filmen in 4K op 25fps of in FullHD op 60fps. Ook het 3.0 inch LCD scherm was voor ons een reden om dit model in dit artikel op te nemen. Op het scherm kun je zien wat er wordt opgenomen en is het ook mogelijk om door het klikken op een knop direct een foto te maken. Verder kun je opnames starten of stoppen, de microfoon aan- of uitzetten en eenvoudig verschillende instellingen selecteren. Mocht dat nog niet voldoende zijn, dan kun je de beelden ook op je smartphone bekijken. De AZDome M63 Pro beschikt namelijk over wifi. Ten slotte vinden de we de ingebouwde GPS module het vermelden waard. Hiermee kan de snelheid worden weergeven en de precieze coördinaten van bepaalde beelden worden achterhaald. 

Naast de AZDome M63 Pro levert AZDome nog meer andere hoogwaardige dashcams en accessoires voor in de auto of vrachtwagen. Deze worden over het algemeen zeer goed beoordeeld. Dit geldt ook voor dit model. Zo heeft het op bijvoorbeeld Bol.com een gemiddelde beoordeling van 4,7 sterren van de vijf sterren gekregen. Verder is het ook handig om te weten dat je ongeveer 160 euro voor deze dashcam zult moeten betalen. Hiermee is het niet één van de goedkopere modellen op de markt, maar hier krijg je wel veel handige functionaliteiten voor terug. Wij vinden niet voor niets dat de M63 Pro een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding heeft.

AZDome M63 Pro is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#2 Nordväl DC102

De volgende dashcam die we het vermelden waard vinden in een lijst met de beste dashcams voor vrachtwagens is de DC102 van Nordväl. Nordväl staat er om bekend ze zeer hoogwaardige dashcams leveren, waar je trouwens wel een groter budget voor moet hebben. Echter, mocht dat voor jou geen probleem zijn, dan beschik je met de Nordväl DC102 over een dashcam met verschillende belangrijke functies. Zo kun je met de Nordväl DC102 filmen in 4K, aan voorkant en achterkant van de vrachtwagen filmen en zowel overdag als ‘s nachts goede beelden opnemen. Verder is het voorzien van impact detectie, parkeermodus (optioneel), ingebouwde GPS ontvanger en wifi, waardoor je de beelden ook op een Android of een iOS apparaat kunt bekijken. Verder kun je de dashcam 90 graden draaien, wat erg belangrijks is bij het gebruik van dashcam in een vrachtwagen. Kortom, genoeg redenen voor ons om de Nordväl DC102 hier een vermelding te geven.

Zoals we hierboven aangaven is de ordväl DC102 niet één van de goedkopere dashcams. Zo start de prijs vanaf ongeveer 200 euro. Dit is de variant met 32 GB geheugen. Daarnaast kun je ook kiezen voor de variant met 64 GB of 128 GB aan geheugen. Deze zijn uiteraard duurder.

Nordväl DC102 is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#3 ProTrue 4K Ultra HD Dashcam 

De volgende dashcam die we hier willen benoemen is de ProTrue 4K Ultra HD Dashcam. Net als de modellen hierboven kun je ook met deze dashcam filmen in 4K. Verder beschikt het over andere functies die je van een hoogwaardige dashcam mag verwachten. Zo is het voorzien van een ingebouwde GPS, slimme spraakinteractie, nachtzicht en nog veel meer. Ook heeft het één van de grootste zichthoek (maar liefst 170 graden) van de modellen uit deze lijst. Verder vinden we het belangrijk om te vermelden dat het ook een zeer lange accuduur heeft en je daardoor lang door kunt blijven filmen. Dit heeft het te danken aan de ondersteuning voor een 128 GB SD-kaart en de Super Capacitor batterijen. 

Bij aanschaf van de dashcam krijg je het volgende meegeleverd: dashcam, achtercamera, achtercamera-kabel, micro USB-kabel, USB-autolader en een montage kabel Hulp. Overigens zijn wij niet de enige die vinden dat de ProTrue 4K Ultra HD Dashcam een zeer goede dashcam is. Op onder andere Bol.com heeft het al meerdere beoordelingen gekregen. Zo hebben meer dan tien gebruikers het product gemiddeld beoordeeld met 4,6 sterren. De ProTrue 4K Ultra HD Dashcam wordt bij verschillende webshops aangeboden voor ongeveer 130 euro.

ProTrue 4K Ultra HD Dashcam is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#4 MIO MiVue 846 Full-HD dashcam

Ook de MIO MiVue 846 Full-HD dashcam hoort thuis in een lijst met de beste dashcams voor vrachtwagens van 2023. Het merk MIO levert al heel wat jaren hoogwaardige dashcams, fietsnavigaties en andere elektronica. De MiVue 846 van MIO biedt de mogelijkheid om te filmen en fotograferen in Full HD op 60 fps. Verder vinden we het belangrijk om onze lezer te informeren over de zichthoek van 150 graden, de goede G-sensor en de STARVIS CMOS-sensor van Sony. Hierdoor maak je beelden in heldere en diepe kleuren, zowel bij veel licht als weinig licht. Ook wanneer je dus ‘s nachts de weg op moet, is de MIO MiVue 846 een goede keuze. Ten slotte is het voorzien van wifi en biedt het ondersteuning voor een microSD tot 256 GB. 

Bij aanschaf krijg je uiteraard de dashcam, maar daarnaast worden er ook een aantal extra’s meegeleverd. Zo ontvang je het volgende: actieve houder, autolader, statische raamsticker en een snelstartgids. 

MIO MiVue 846 Full-HD dashcam is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#5 iZEEKER GD850

We sluiten onze lijst met de beste dashcams voor vrachtwagens van 2023 af met de iZEEKER GD850. Het merk iZEEKER is waarschijnlijk bij veel bezoekers van Bestedashcams.nl niet heel erg bekend, maar toch vonden wij dat we dit model hier moesten vermelden. Ze hebben in verleden al meerdere modellen uitgebracht en deze zijn over het algemeen goed beoordeeld. Ook als we kijken naar de specs, is dit een noemenswaardig model. Zo kun je zowel filmen in 4K en Full HD, heeft het een 3” IPS touchscreen, is het zeer geschikt voor nachtopname en is het zowel voorzien van wifi als een GPS-sensor. Ook de parkeermodus en de grote kijkhoek van 170 graden waren voor ons redenen om dit model een vermelding te geven. Deze komen namelijk goed van pas wanneer je de dashcam gaat gebruiken in een vrachtwagen of een semi-vrachtwagen.

De iZEEKER GD850 wordt op het moment van schrijven aangeboden door verschillende webshops voor ongeveer 130 euro. Voor wat je daar voor terugkrijgt vinden wij dat deze dashcam een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Bij de betreffende webshops heeft de iZEEKER GD850 niet veel reviews gekregen, maar op YouTube is de dashcam wel door meerdere gebruikers zeer positief beoordeeld.

iZEEKER GD850 is te verkrijgen bij de volgende webshops:

Waar hebben wij tijdens ons onderzoek op gelet?

Het opstellen van de bovenstaande lijst met de beste dashcams voor vrachtwagens was geen nattevingerwerk. Wij hebben deze lijst samengesteld op basis van meerdere factoren. Zo hebben wij gekeken hoe het is gesteld met de kwaliteit van de beelden, maar ook de verschillende functionaliteiten en de grote van het zichthoek waren voor ons belangrijke punten. Zo bieden bijna alle modellen uit dit artikel de mogelijkheid te filmen in 4K, hebben ze een zichthoek van 140 graden of 170 graden, een goede GPS sensor en kunnen de dashcams ook goed filmen in het donker. Naast de functionaliteiten hebben we ook gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Zouden wij alleen naar de beste specs kijken, dan zou deze lijst enkel bestaan uit duurdere dashcams. Wij wouden echter een lijst opstellen met dashcams in verschillende prijsklassen. 

Conclusie: beste dashcams voor vrachtwagens

Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel, zijn er meerdere punten waar je bij het kopen van een goede dashcam voor een vrachtwagen op moet letten. Zo zijn er functionaliteiten die niet mogen ontbreken. Wij hopen daarom dat je na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld hebt gekregen en een geschikte dashcam zult kunnen vinden. Overigens proberen wij deze lijst altijd zo up-to-date mogelijk te houden, dus mochten er in de toekomst nieuwe dashcams op de markt komen die het vermelden waard zijn, dan zullen wij de bovenstaande lijst bijwerken. Ook wanneer een dashcam niet meer leverbaar is, proberen wij dat zo snel mogelijk aan te passen in dit artikel.