De 10 beste dashcams van 2024

Wanneer je op de openbare weg aan het rijden bent, kun je te maken krijgen met verkeersongevallen of andere omstandigheden waarbij het handig kan zijn om over beeldmateriaal te beschikken. Zo kan het eventueel als bewijs gebruikt worden voor de politie of een verzekeringsmaatschappij. Verder zijn er nog andere voordelen van een dashcam, welke je vindt in ons artikel waarin wij de belangrijkste redenen om een dashcam aan te schaffen hebben opgesomd.

In dit artikel willen wij echter de beste dashcams van 2024 uitlichten. Wij hebben grondig onderzoek gedaan en per model lees je waarom wij vinden dat het in zo’n soort lijst thuishoort. Ook kun je gelijk zien waar je de dashcam voordelig kunt aanschaffen, wat een goede dashcam ongeveer kost, wat betrouwbare merken zijn voor de aanschaf van een dashcam en bespreken we de verschillende functionaliteiten van een dashcam.

Wat zijn betrouwbare merken voor dashcams?

Wij hebben hieronder de tien beste dashcams van 2024 op een rij gezet. Echter, er bestaan natuurlijk veel meer hoogwaardige dashcams. En mocht je toch voor een ander model willen kiezen, dan zijn er verschillende factoren waar je op dient te letten. Uiteraard is het handig dat je een dashcam aanschaft van een betrouwbaar merk. Enkele van de merken waar je met een gerust hart een dashcam van kunt aanschaffen zijn; AZDome, MIO, Garmin, AyeCam en Nordväl. Daarnaast zijn er meerdere betrouwbare merken, maar van deze vijf merken vind je doorgaans alleen maar positieve beoordelingen op het internet.

Wat kost een goede dashcam?

Een dashcam kun je al kopen voor ongeveer 50 euro. Echter, voor deze prijs mag je niet te veel verwachten. Je kunt doorgaans wel in Full HD filmen, maar bij zo’n camera ontbreekt het vaak aan veel handige functionaliteiten, welke wij aan het einde van dit artikel zullen bespreken. Voor een goede dashcam met meerdere functies dien je toch wel rekening te houden met een prijskaartje van minimaal 100 euro.

Mocht je op zoek zijn naar een dashcam waarmee je beelden vast kunt leggen en heb je geen behoefte aan alle extra’s, dan raden we je aan om ons artikel te lezen waarin wij de beste tien dashcams onder de 100 euro hebben uitgelicht.

Beste dashcams van 2024

We zijn nu op het punt aangekomen waarvoor je hoogstwaarschijnlijk op deze pagina terecht bent gekomen. Hieronder lees je wat de beste dashcams van 2024 zijn. Wij hebben tijdens ons onderzoek rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder de prijs-kwaliteitverhouding. Wij wouden niet enkel de dashcams benoemen met de beste specs, want dan zou dit een lijst worden met enkele van de duurste dashcams op de markt. We wouden bij het opstellen van deze lijst modellen uit verschillende prijsklassen benoemen en dat is aardig gelukt.

#1 AZDome M63 Pro dashcam

Bovenaan onze lijst met de beste dashcams van 2024 vind je de AZDome M63 Pro dashcam. Dit model heeft alles in huis van wat je van een hoogwaardige dashcam mag verwachten. En hoewel er sommige dashcams betere specs hebben, kosten deze modellen al gauw het dubbele. De AZDome M63 Pro dashcam heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo beschikt het over verschillende handige functies en hoef je daar niet de hoofdprijs voor te betalen. De dashcam heeft onder andere een 8.0MP beeldsensor, biedt de mogelijkheid aan om te filmen in Full HD of 4K resolutie, een 3.0 inch LCD scherm, een ingebouwde GPS en uiteraard beschikt het over wifi. Hierdoor kun je live meekijken wat er rondom je voertuig gebeurt wanneer deze ergen geparkeerd staat. Verder kun je een achtercamera aansluiten, maar deze moet je er wel los bij aanschaffen.

We gaven al aan dat je voor de AZDome M63 Pro dashcam niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Zo kun je de AZDome M63 Pro dashcam al aanschaffen voor ongeveer 140 euro bij verschillende webshops. Daarnaast heeft het bij de betreffende webshops ook al meerdere positieve beoordelingen gehad. Zo hebben klanten van Bol.com de dashcam een gemiddelde beoordeling van 4,7 sterren gegeven. Kortom, wij zijn dus niet de enige die vinden dat de AZDome M63 Pro dashcam thuishoort in een lijst met de beste dashcams van 2024.

De AZDome M63 Pro dashcam is verkrijgbaar bij de volgende webshops:

 

#2 ProTrue 4K Ultra HD Dashcam

De volgende dashcam is in dezelfde prijsklassen als de AZDome M63 Pro en biedt ook veel dezelfde mogelijkheden aan. Zo kun je met de ProTrue 4K Ultra HD Dashcam filmen in 4K resolutie, beschikt het over een Ingebouwde GPS, nachtzicht, True WDR en wifi. Het grootste verschil is dat de ProTrue 4K Ultra HD Dashcam geen touchscreen heeft en je alle opdrachten door moet geven via de slimme spraakinteractie. Toch vonden wij dat we de dashcam op de tweede plek moesten vermelden. De belangrijkste reden hiervoor is dat je voor de lage prijs in 4K resolutie kunt filmen, het ondersteuning biedt voor een geheugenkaart van maximaal 128 GB en een kijkhoek heeft van maar liefst 170 graden. Hiermee kun je een groot gedeelte van de weg vastleggen.

De ProTrue 4K Ultra HD Dashcam kun je al aanschaffen voor ongeveer 120 euro. Hiermee behoort het tot één van de goedkoopste modellen uit de lijst. Verder hebben wij bij het opstellen van deze lijst ook gekeken naar de gebruikerservaringen en ook op dit punt scoort het zeer goed. Zo heeft het bijvoorbeeld op Bol.com een gemiddelde beoordeling van 4,6 sterren gekregen. 

De ProTrue 4K Ultra HD Dashcam is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#3 MIO MiVue 733 dashcam

MIO staat er om bekend dat ze zeer goede producten uitbrengen. Ook de MIO MiVue 733 dashcam is van zeer hoge kwaliteit en bevat allerlei handige functionaliteiten. Zo heeft het een 2.7 inch LCD scherm, een ingebouwde GPS-sensor en een kijkhoek van 130 graden. Dankzij de wifi kun je beelden live meekijken via de MiVue app. Deze app is te downloaden op iOS en Android apparaten. Verder is het uitgerust met een Advanced Driver Assistant System (ADAS). Dit houdt in dat er bij verschillende omstandigheden waarschuwingen aan de bestuurder van een voertuig worden gegeven. Zo geeft het een waarschuwing wanneer je op hoge snelheid een voorligger nadert, wanneer je ongemerkt van rijstrook wisseld en krijg je een melding wanneer je beter een pauze kunt nemen, omdat je al een lang stuk aan het rijden bent. Het enige minpunt dat we konden bedenken is dat het niet mogelijk is om te filmen in 4K resolutie, maar om eerlijk te zijn mag je dat ook niet verwachten voor de lage prijs. Overigens biedt MIO wel andere dashcams aan die kunnen filmen in 4K resolutie.

De MIO MiVue 733 dashcam wordt online op verschillende websites goed beoordeeld door klanten. Bij bekende webwinkels hebben al tientallen klanten hun ervaring gedeeld. Op bijvoorbeeld Bol.com kreeg het een gemiddelde beoordeling van 4,8 sterren van de vijf sterren. Zo heeft het apparaat enkel vier en vijf sterren beoordelingen gekregen. Verder is handig om te weten dat je voor dit model ongeveer 100 euro kwijt zult zijn.

De MIO MiVue 733 dashcam is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#4 Garmin Mini 2 

De Garmin Mini 2 is de kleinste dashcam uit deze lijst, maar is toch voorzien van meerdere handige functionaliteiten. Zo heeft het een brede kijkhoek van 140 graden en schiet je scherpe beelden in 1080p. Vanwege het kleine formaat beschikt het niet over een touchscreen, dus moet je alle opdrachten doorgeven via de spraakbediening. Mocht een touchscreen een must voor je zijn, dan kun je dit model dus beter links laten liggen. Verder vinden wij de Live View-bewaking het vermelden waard, waarmee je op afstand via je smartphone je auto in gaten kunt houden. Ook detecteert de dashcam automatisch incidenten en slaat deze online op in de zogeheten kluis-opslag. Hierdoor worden deze beelden niet automatisch overschreden wanneer het geheugen vol raakt. 

Het grootste voordeel van de Garmin Mini 2 is het kleine formaat. Dit zien we ook vaak voorbij komen als we de reviews van gebruikers lezen. Ook de goede beeldkwaliteit is een pluspunt dat vaak wordt benoemt. Bij onder andere Bol.com kun je de Mini 2 van Garmin al aanschaffen voor 125 euro. Op de website van Bol.com kun je gelijk zien dat de dashcam al meer dan dertig keer is beoordeeld. En met een gemiddelde beoordeling van 4,4 sterren is het merendeel van de gebruikers uiterst positief over deze compacte camera.

De Garmin Mini 2 is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#5 Mio MiVue 798

Met de Mio MiVue 798 vind je het tweede model in onze lijst met de beste dashcams van 2024. Een groot voordeel is dat je bij aanschaf zowel een camera geleverd krijgt voor de voorzijde van het voertuig als een camera voor de achterzijde. En dankzij de Sony Starvis Night vision sensor kun je met deze camera’s zowel overdag als ‘s nachts zeer scherpe beelden maken. Dit kun je doen op 1600p in 25fps, maar je kunt de resolutie ook lager instellen zodat het minder geheugen verbruikt op de SD kaart. Verder willen we het gebruiksvriendelijke 2.7 inch LCD scherm, ingebouwde GPS, ADAS systeem, parkeerstandmodus en de G-sensor benoemen. Dit zijn handige functies die je van een goede dashcam mag verwachten. Verder biedt het ondersteuning voor een geheugenkaart van 128 GB, maar wordt deze niet standaard meegeleverd. 

Je kunt de Mio MiVue 798 Dual Full HD voor ongeveer 190 euro bij verschillende webshops aanschaffen. Hiermee is het duurder dan sommige andere modellen uit deze lijst, maar met de Mio MiVue 798 beschik je wel over een dual dashcam. Je kunt zowel aan de voorzijde als de achterzijde van een voertuig beelden vastleggen. Daarnaast zijn de goede beoordelingen het vermelden waard. Zo krijgt het op Bol.com een gemiddelde beoordeling van 4,6 sterren. Veel gebruikers geven de goede beeldkwaliteit als één van de belangrijkste pluspunten. 

De Mio MiVue 798 is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#6 Qumax Dashcam 

De volgende dashcam die volgens behoort tot één van de beste dashcams van 2024, is de Qumax Dashcam. De Qumax Dashcam is verreweg de goedkoopste dashcam uit dit artikel en daardoor scoort het op verschillende punten minder dan sommige andere modellen uit dit artikel. Echter, wij vinden dat je ontzettend veel ontvangt voor de prijs die je betaald. De dashcam van Qumax beschikt over functies zoals parkeerstand, een bewegingsdetectie, G-sensor en ook heeft het kijkhoek van maar liefst 170 graden. Daarnaast is het ook handig om te weten dat je met de dashcam haarscherpe beelden in Full HD kunt maken, het een goede nachtvisie heeft en en gemakkelijk is om te monteren in de auto. 

De prijs van de Qumax dashcam zal je misschien verrassen. Zo kun je dit model al aanschaffen voor 53 euro bij Bol.com. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen krijg je behoorlijk wat handige functies en daarom beschouwen wij de Qumax Dashcam als een echte aanwinst. En dat wij niet de enige zijn die dat vinden blijkt wel uit alle positieve beoordelingen. Op Bol.com bijvoorbeeld hebben al ruim zeventig gebruikers een review achtergelaten. Zij gaven de Qumax Dashcam een gemiddelde beoordeling van 4,4 sterren.

De Qumax Dashcam is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#7 AyeCam Dashcam Pro Max

De Quamax dashcam hierboven is zeer scherp geprijsd, maar ook de AyeCam Dashcam Pro Max kan als een ‘budget dashcam’ worden beschouwd. Op veel gebieden lijken de twee modellen op elkaar. Zo hebben ze beide een kijkhoek van 170 graden, filmen de dashcams in Full HD, hebben een G-sensor, nachtvisie en enkele andere functies. Het grootste verschil zit hem in het feit dat de AyeCam Dashcam Pro Max een touchscreen heeft en wordt geleverd met een 32 GB SD kaart. Het is overigens niet voor niets dat je zowel de AyeCam Dashcam Pro Max als de Quamax dashcam tegenkomt in onze lijst met de beste dashcams onder 100 euro. Beide dashcams hebben namelijk een ontzettend goede prijs-kwaliteitverhouding.

De AyeCam Dashcam Pro Max wordt op het moment van schrijven bij verschillende webshops aangeboden voor ongeveer 70 euro. Eventueel kun je er een camera voor de achterzijde van je voertuig bij aanschaffen voor 20 euro extra. Zelfs met deze optie hoef je slechts 90 euro af te rekenen en beschouwen wij het nog steeds als een zeer goede koop. 

De AyeCam Dashcam Pro Max is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#8 Garmin 57

Dat Garmin veel hoogwaardige dashcams levert komt bij sommige lezers van Bestedashcams.nl waarschijnlijk niet als een verrassing. Daarom vind je met de Garmin 57 het tweede model van het merk in onze lijst met de tien beste dashcams van 2024. Met de Garmin 57 kun je 1440p HD-video’s maken en dankzij de 140 graden kijkhoek kun je een groot gedeelte van het wegdek filmen. Verder is het compacte formaat noemenswaardig. Door het relatief kleine formaat zal het nooit het zicht van de bestuurder belemmeren. Helaas heeft het door het kleine formaat geen touchscreen, waardoor je opdrachten door moet geven aan de spraakbediening. De Garmin 57 beschikt over meerdere handige functies, zoals waarschuwingen die aan de bestuurder worden gegeven in gevaarlijk situaties. Daarnaast kun je live meekijken of de beelden op je smartphone terugkijken. Dit kan via de Garmin Drive app, welke beschikbaar is voor iOS en Android apparaten.

Om rond te kunnen rijden met de Garmin 57 dien je ruim 200 euro te betalen. Zo wordt de dashcam op bijvoorbeeld Bol.com aangeboden voor 190 euro. Daar krijg je wel een zeer hoogwaardige dashcam voor terug. Het is niet voor niets dat meer dan dertig klanten van Bol.com het apparaat gemiddeld beoordeeld hebben met 4,4 sterren. Een klein minpunt vinden we dat je voor deze prijs niet in 4K resolutie kunt filmen.

De Garmin 57 is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#9 Nordväl DC102-4K 2CH Dashcam

Net als Garmin staat Nordväl garant voor kwaliteit. Het is overigens één van de duurste modellen uit deze lijst, maar op alle punten scoort het ook ontzettend goed. Zo kun je met de Nordväl DC102-4K 2CH filmen in 4K, heeft het een ingebouwde GPS, wifi (voor Android en iOS apparaten), G-sensor en heeft het een kijkhoek van 140 graden. Ook kun je zowel aan voorkant als achterkant van de auto opnemen.  Verder beschikt het over time-lapse opname, impact detectie en andere functies die je van een goede dashcam mag verwachten.

De belangrijkste reden om de Nordväl DC102-4K 2CH niet hoger op te nemen in deze lijst is de prijs. Het scoort namelijk op veel punten beter dan dashcams die je hierboven bent tegengekomen, maar daar moet je ook tussen 200 euro en 250 euro voor betalen. De prijs is afhankelijk of je de dashcam inclusief een 32 GB, 64 GB of 128 GB SD kaart wilt aanschaffen. Wanneer je veel beelden in 4K wilt maken, dan vinden wij 32 GB zelf aan de lage kant en kun je beter kiezen voor de optie met een SD kaart van 64 GB of 128 GB.  

De Nordväl DC102-4K 2CH is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#10 Nince Dashcam

We zijn aan het einde gekomen van de lijst met de beste dashcams van 2024 en willen afsluiten met de Nince Dashcam. Dit is een andere dashcam die je al in huis kunt halen voor minder dan 100 euro. De Nince Dashcam heeft een opnamehoek van 170 graden, WDR-Technologie en een functie voor automatische opnames bij externe trillingen tijdens de parkeerstand. Ook kun je filmen wat er aan de achterzijde van de auto gebeurt. Ten slotte krijg je bij aanschaf een gratis SD kaart van 32 GB. En omdat je met deze dashcam enkel kunt filmen in Full HD en dus niet in 4K resolutie, heb je hier volgens ons ruim voldoende aan. Naast een SD wordt er ook een waterdichte camera voor aan de achterzijde van een auto meegeleverd.

We gaven al aan dat je niet de hoofdprijs voor de dashcam van Nince hoeft te betalen. Zo kost het bij verschillende webshops, waaronder Bol.com, ongeveer 85 euro. Het feit dat je voor deze prijs een SD kaart en een camera voor aan de achterzijde ontvangt, maakt dit model volgens ons een zeer goede koop. En dat wij niet de enige zijn die dat vinden, blijkt wel uit de vele beoordeling die op bijvoorbeeld Bol.com zijn achtergelaten. Zo hebben al meer dan zeventig klanten een review geschreven. De Nince Dashcam heeft een gemiddelde beoordeling gekregen van 4,4 sterren, waardoor je er van uit kunt gaan dat je na aanschaf van de Nince dashcam beschikt over een zeer goede dashcam.

De Nince Dashcam is verkrijgbaar bij de volgende webshops: 

De verschillende functies van een dashcam

Hieronder zullen wij in het kort de belangrijkste functies op een rij zetten. Mocht je hier meer over lezen, dan kun je dat doen door ons artikel te lezen waarin wij alles bespreken waar je bij aanschaf van een dashcam op moet letten.

Touchscreen: veel dashcam beschikken over een dashcam met een touchscreen. Op zo’n scherm kun je gemakkelijk door middel van een menu aangeven welke functies je wilt gebruiken. 

Wifi compatibiliteit: wanneer een dashcam beschikt over wifi kun je de beelden live bekijken of terugkijken via je jouw smartphone. Daarnaast kun je ook instellingen wijzigen via een smartphone of tablet.

Kijkhoek: des te hoger de kijkhoek, hoe groter gedeelte van de weg je kunt vastleggen. Een goede dashcam beschikt over een kijkhoek van minstens 130 graden. 

G-sensor: een G-sensor is een andere handige functie van een dashcam. De G-sensor detecteert wanneer er beweging plaatsvindt rondom een voertuig. Wanneer je auto bijvoorbeeld ergens staat geparkeerd is het handig dat de dashcam als het ware als beveiligingscamera gebruikt kan worden.

Ingebouwde GPS: door een ingebouwde GPS kan de snelheid, datum en tijd aan beeldmateriaal worden toegevoegd. Dit is zeer handig bij een ongeval. Zo kun je aantonen dat je bijvoorbeeld niet te hard hebt gereden en heb je bewijs wanneer het ongeval heeft plaatsgevonden. 

Daarnaast zijn er nog enkele andere handige functionaliteiten waar een goede dashcam anno 2024 over moet beschikken.

Waar hebben wij tijdens ons onderzoek op gelet?

Tijdens het opstellen van de lijst met de beste dashcams van 2024 hebben wij gelet op verschillende punten. Zo moet een dashcam over enkele functies beschikken om eventueel in dit artikel opgenomen te worden. Daarnaast was voor ons de prijs-kwaliteitverhouding een zeer belangrijke factor. Ook hebben wij reviews bekeken van gebruikers. Dit deden wij bijvoorbeeld door het lezen van gebruikerservaringen op websites als Bol.com, Amazon, Coolblue en Tweakers, maar daarnaast hebben wij ook talloze video’s bekeken op YouTube. 

Conclusie: beste dashcams 2024

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen ontbreekt het in 2024 niet aan goede dashcams. We hopen dat je aan de hand van bovenstaande informatie een passende dashcam hebt kunnen vinden. Wij proberen deze lijst overigens altijd up-to-date te houden. Mocht er later dit jaar nieuwe modellen op de markt komen die het vermelden waard zijn, dan zullen wij dat uiteraard doen. Ook wanneer een dashcam niet meer leverbaar is, zullen wij dat in dit artikel aanpassen.