Hier moet je op letten bij het kopen van een dashcam

Steeds meer Nederlanders rijden rond met een dashcam in de auto. Het gebruik van een dashcam brengt namelijk meerdere voordelen met zich mee. Zo kan het gelden als bewijs bij bijvoorbeeld schade of inbraak, maar zijn er ook andere redenen om een dashcam aan te schaffen. Zo hebben wij een artikel geschreven met de grootste voordelen van een dashcam

Echter, in dit artikel lees je waar je bij aanschaf van een dashcam op moet letten. Zo bestaan er dashcam van paar tientjes, maar bestaan er om modellen waarvoor je meer dan 250 euro moet betalen. Het is logisch dat hier een groot verschil in zit. Een dashcam kan namelijk veel handige functionaliteiten bevatten. Ook speelt de videokwaliteit, de kijkhoek en andere eigenschappen een belangrijke rol. 

Waarom heb je een dashcam nodig?

Een dashcam gebruik je om tijdens het rijden de omgeving vast te leggen. Daarnaast is het ook te gebruiken als beveiligingscamera wanneer je auto ergens staat parkeert. Mocht er iets gebeuren, dan kun je de beelden als bewijs gebruiken voor bijvoorbeeld de politie of een verzekeraar. Daarnaast is een dashcam ook leuk om gedurende je vakantie je reis vast te leggen.

Enkele lenzen of meerdere lenzen

Allereerst moet je bepalen of je een dashcam met een enkele lens wilt of een dashcam met meerdere lenzen wilt aanschaffen. Een dashcam met een enkele lens filmt alleen de weg voor de auto. Veel bestuurders kiezen voor deze optie, maar mocht je ook beelden aan de achterkant of zijkant van de auto willen vastleggen, dan is een dashcam met meerdere lenzen een betere optie. Een dashcam met meerdere lenzen filmt ook de achterkant. Je moet dan een lens aan de voorruit van het voertuig monteren en aan de achterruit van een voertuig. Uiteraard is dit wel wat lastiger om te doen en mocht je zelf weinig ervaring daar mee hebben, dan kun je dit laten doen door een vakman. 

De installatie van de dashcam

Het volgende punt waar je bij het kopen van een dashcam op moet letten is de montagemogelijkheid. Dit kan nogal verschillen per model en merk. Veel dashcams worden op de ruit gemonteerd met behulp van zuignappen of een semi-permanente kleefbevestiging. Het grootste voordeel van een zuignap is dat het meer flexibiliteit voor de bestuurder biedt, omdat je deze zelf kunt verwijderen en verplaatsen. Het nadeel daarentegen is dat het wel meer ruimte in beslag neemt.

De videokwaliteit

De videokwaliteit van een dashcam is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Gelukkig zit dat wel goed met de dashcams die de afgelopen jaren zijn uitgebracht. Tegenwoordig filmen alle camera’s in Full HD of zelfs in 4K resolutie. Beide zijn goed genoeg om vast te leggen wat er zich heeft afgespeeld. Naast de videokwaliteit is het ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de audio. Dit kan doorgaans ook wel gewenst zijn door de politie of een verzekeringsmaatschappij.  

Opnameduur

Bij het aanschaffen van een dashcam moet je ook letten op de opnameduur van een model. De meeste dashcams maken korte video’s van ongeveer één tot drie minuten en deze worden vervolgens opgeslagen. Wanneer het geheugen vol raakt, zullen de meeste dashcams oude beelden automatisch verwijderen, zodat het ruimte heeft voor nieuwere beelden. Des te meer geheugen je hebt, des te meer beelden je kunt opslaan. Veel goede dashcams bieden ondersteuning tot 128 GB of zelfs 256 GB aan. Vooral wanneer je veel in 4K filmt, gaat het best snel met het geheugen. Je kunt uiteraard kiezen om te filmen in Full HD, maar 4K levert wel de beste kwaliteit op. Zeker wanneer je gaat touren en de omgeving vast wilt leggen, is 4K de betere keuze.

Op Bestedashcams.nl lees je wat de beste 4K dashcams van dit moment zijn. Lees hier het artikel dat we hebben geschreven met de tien beste 4K dashcams van 2024

GPS

Anno 2024 worden de meeste dashcams geleverd met de GPS-functie. Dankzij deze functie kun je de snelheid, locatie en tijd en datum aan de beelden toevoegen. Dit is belangrijker dan je in eerste instantie misschien zult denken. Zo kan dit handig zijn bij diefstal of een ongeval. Je kunt bijvoorbeeld aantonen dat je niet te hard reed en het is ook niet onbelangrijk om te kunnen aantonen wanneer een ongeval plaats heeft gevonden.  

Nachtzicht

Ook het nachtzicht is een functie die erg handig kan zijn. Vooral in de winter rijden we vaak in het donker. Zo wordt het pas laat licht en gaat de zon al vroeg onder. Het is daarom wel fijn om over een dashcam te beschikken waarbij je ook bij nachtzicht duidelijke beelden kunt maken. Ook dit is een functie waar bijna alle nieuwere modellen wel over beschikken. Toch is het belangrijk dat je voor het aanschaffen van een dashcam hierop gaat let. Bij de meeste webwinkels staat dit vaak aangegeven en je kunt ook de reviews van andere gebruikers lezen.

Het formaat

Een punt waar je bij het kopen van een dashcam op moet letten is het formaat. Vooral bij kleinere auto’s is het verstandig om een niet al te grote dashcam aan te schaffen. Je wilt er immers zo min mogelijk hinder van ondervinden. Het nadeel is wel dat doorgaans kleinere dashcams minder functionaliteiten bieden. Zo beschikken ze vaak niet over een schermweergave waarop je geavanceerde functie kunt selecteren. Zelf kun je het beste inschatten welke functies voor jou een must zijn en welke functies niet noodzakelijk zijn. Op websites als Bol.com, Amazon en Coolblue wordt er altijd per model aangegeven welke functies het apparaat heeft en welke niet. 

Parkeermodus

Niet alle dashcams beschikken over de functie parkeermodus, maar wij vinden het wel zeer handig. Deze functie, zoals de naam al prijsgeeft, werkt ook wanneer het voertuig geparkeerd staat. Doorgaans beschikt een dashcam alleen over zo’n functie als er ook een G-sensor aanwezig is. Over de G-sensor lees je hieronder meer. Nadat er beweging rond het voertuig wordt geregistreerd, zal de camera beginnen te filmen. Let er wel op dat bij diefstal de dashcam ook vaak wordt meegenomen door criminelen of zelfs een reden kan zijn om de auto open te breken. Echter, het is wel handig wanneer iemand schade aan je voertuig veroorzaakt en er vervolgens vandoor gaat. 

Wij hebben op Bestedashcams.nl een artikel geschreven met de beste dashcams met parkeermodus. Mocht dit een must voor je zijn, dan raden we je aan zeker dit artikel te lezen.

De G-sensor

De G-sensor is ook een punt waar wij doorgaans op letten bij het opstellen van een lijst met goede dashcams. Zo wordt de dashcam dankzij de G-sensor geactiveerd wanneer er beweging rond je auto plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer iemand zich dicht bij het voertuig bevindt, maar ook bij een ongeluk zal de dashcam beginnen te filmen. Deze beelden worden vervolgens beveiligd opgeslagen en niet overschreden door ander beeldmateriaal. Kortom, een geweldige functie om te hebben in het geval van een aanrijding, vandalisme of inbraak. Daarbij komt ook nog eens dat je tegenwoordig veel dashcams kan koppelen met je telefoon en live mee kunt kijken wat er rond je auto gebeurd.

Lees reviews van andere gebruikers

Dit is meer een tip die we je willen meegeven. Kijk altijd wat andere gebruikers vinden van een bepaald model. Op websites als Amazon en Bol.com vind je doorgaans beoordelingen van andere gebruikers. Zo kun je gemakkelijk zien wat de pluspunten en minpunten zijn. Daarnaast vind je op YouTube van bijna alle dashcams wel meerdere uitgebreide reviews. Vooral via video’s op YouTube kun je alles te weten komen over een bepaalde dashcam. Bij ons onderzoek kijken wij ook geregeld naar video reviews op YouTube.  

Conclusie: hier moet je opletten bij het kopen van een dashcam

We hopen dat je dankzij dit artikel een geschikte dashcam zult vinden. Wij hebben hier meerdere functies besproken en ook aan de hand van enkele tips kun je de kans op een miskoop verkleinen. Uiteraard hoeft een dashcam niet over alle functionaliteiten uit dit artikel te beschikken. Zo maakt het voor de één bijvoorbeeld niet uit hoe groot een dashcam is, maar wij vinden het wel belangrijk om de belangrijkste functies hier uit te lichten.