Dashcams worden steeds populairder in auto’s over de hele wereld. Deze kleine camera’s worden op het dashboard gemonteerd en nemen tijdens het rijden beelden op. In geval van een ongeval kunnen deze beelden helpen bij het vaststellen van de oorzaak en het bepalen van de schuldvraag. Maar hoe zit het eigenlijk met de relatie tussen dashcams en verzekeringen?

Wat is een dashcam?

Een dashcam is een kleine videocamera die op het dashboard van een auto wordt gemonteerd en die automatisch beelden maakt terwijl de auto rijdt. Deze camera’s kunnen worden gebruikt om bewijsmateriaal te verzamelen in geval van een ongeval.

Voordelen van een dashcam voor je verzekering

Een dashcam kan zeker voordelen hebben als het gaat om je autoverzekering. In geval van een ongeluk kunnen de beelden van de dashcam dienen als bewijsmateriaal om de oorzaak van het ongeval vast te stellen. Dit kan helpen bij het bepalen van de schuldvraag en kan ook de afwikkeling van de schadeclaim versnellen. Het kan ook voorkomen dat je onterecht beschuldigd wordt van een ongeval dat niet jouw schuld is.

Een ander voordeel van een dashcam is dat het kan helpen om fraude tegen te gaan. Bijvoorbeeld als er beweerd wordt dat een ongeval is veroorzaakt door een hit-and-run, terwijl in werkelijkheid de schade is veroorzaakt door de bestuurder zelf.

Sommige verzekeringsmaatschappijen erkennen het nut van dashcams en bieden kortingen aan voor bestuurders die een dashcam installeren. Dit komt omdat dashcams de kans op fraude verlagen en helpen om de schuldvraag sneller en gemakkelijker vast te stellen.

Korting op je autoverzekering

Verzekeraars staan over het algemeen positief tegenover het gebruikt van dashcams in de auto. Sommige verzekeraars bieden zelfs kortingen aan voor automobilisten die een dashcam gebruiken. Dit is echter niet altijd het geval en het is verstandig om bij je verzekeraar na te gaan of ze een korting aanbieden voor dashcam-gebruikers.

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden ook een speciale verzekering aan voor bestuurders die een dashcam gebruiken. Deze verzekeringen zijn meestal duurder, maar bieden extra voordelen, zoals een hogere dekking of lagere premies.

Zijn dashcams toegestaan in Nederland? Ja, dashcams zijn toegestaan in Nederland, maar er zijn wel regels waar je rekening mee moet houden. Zo mag de camera het zicht van de bestuurder niet belemmeren en mag de dashcam niet continu opnemen. Daarnaast is het belangrijk om de privacy van andere weggebruikers te respecteren en alleen te filmen wat nodig is.

Is een dashcam nuttig?

Is een dashcam een nuttig hulpmiddel als het gaat om verzekeringsclaims en kunnen deze helpen om de schuldvraag sneller en gemakkelijker vast te stellen? Wil je een dashcam kopen, is het belangrijk om rekening te houden met de regels en wetgeving rondom het gebruik ervan. Neem ook contact op met je verzekeringsmaatschappij om te kijken of zij kortingen of speciale verzekeringen aanbieden voor dashcam-gebruikers.