De 10 beste 4K dashcam

Bij het aanschaffen van een dashcam is het belangrijk dat je rekening houdt met bepaalde dingen. Op onze website hebben wij een artikel geschreven met de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een dashcam. Eén van deze punten waar je rekening mee moet houden is het beeldkwaliteit. Je kunt uiteraard kiezen voor een Full HD dashcam, maar de mooiste beelden maak je met een 4K dashcam. Deze zijn doorgaans wel wat duurder, maar zoals je in dit artikel zult zien, hoef je daar niet direct de hoofdprijs voor te betalen. Tegenwoordig zijn er meer dan genoeg 4K dashcams die je voor een zeer schappelijk prijs kunt aanschaffen. 

In dit artikel lees je wat momenteel de negen beste 4K dashcams zijn, waarom het verstandig is om te kiezen voor een 4K dashcam, hoe het is gesteld met de wetgeving in Nederland voor 4K dashcams en leggen wij aan het einde van dit artikel uit op basis waarvan wij de onderstaande lijst hebben samengesteld. 

Waarom kiezen voor een 4K dashcam?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een 4K dashcam is dat je tijdens je rit de beelden in de hoogste kwaliteit kunt vastleggen. Wanneer je bijvoorbeeld met de auto gaat touren, is het filmen in 4K ontzettend handig. Zo kun je de gemaakte beelden op een later moment terugkijken om oude herinneringen op te halen. Ook ben je met een 4K dashcam er van verzekert dat je in het geval van een ongeval beschikt over haarscherpe beelden. Ten slotte beschikken 4K dashcams doorgaans ook over andere handige functionaliteiten. Per model zullen wij vermelden over welke functionaliteiten de dashcams nog meer beschikken.

Beste 4K dashcams van dit moment

In de afgelopen jaren is de dashcam steeds populairder geworden en ook steeds meer bestuurders schaffen een dashcam aan die in 4K kan filmen. Onder andere omdat zulke modellen steeds betaalbaarder worden. Hieronder hebben wij de negen beste 4K dashcams van dit moment op een rij gezet. Per model lees je de belangrijkste informatie en waar je deze voordelig kunt aanschaffen. 


#1 PiXXO Dashcam 4K Pro

Als eerste beginnen we met de topper van deze lijst met de negen beste 4K dashcams van dit moment. We starten met de dashcam van PiXXO. Door het aanschaffen van de PiXXO Dashcam 4K Pro beschik je over een dashcam die is uitgerust met een 8.0MP beeldsensor. Verder heeft het een zeer hoogwaardige Sony lens. De combinatie van de Sony lens en de 8.0MP beeldsensor zorgen voor haarscherpe videobeelden. Verder vinden we het belangrijk om te vermelden dat ook in de avonduren of ‘s nachts zeer duidelijke opnames gemaakt kunnen worden. Ook de meegeleverde 64GB micro SD kaart en de parkeerbewaking met bewegingsdetectie, GPS track-record en het Nederlandstalige menu zijn volgens ons pluspunten van deze dashcam.

De PiXXO Dashcam 4K Pro kun je al aanschaffen voor ongeveer 130 euro bij verschillende webwinkels. Dit is een zeer goede prijs voor een 4K dashcam. Helaas waren er niet al te veel reviews van gebruikers te vinden. Dit was ook één van de redenen waarom je dit model niet hoger in deze lijst tegen bent gekomen. Toch vinden wij dat we de dashcam van PIXXO een vermelding moesten geven. Zo heeft het merk meerdere andere producten op de markt uitgebracht, waarvan veel wel al goede beoordelingen heeft ontvangen. 

De PiXXO Dashcam 4K Pro is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#2 Viofo A129 Pro

Bovenaan onze lijst met de beste 4K dashcams vind je de Viofo A129 Pro. De dashcam is uitgerust met twee camera’s, waardoor je zowel aan de voorkant als de achterkant van de auto kunt filmen. De camera aan de voorzijde kan filmen in 4K resolutie in 30fps en de camera aan de achterzijde kan filmen in Full HD in 30fps. De achterste camera kun je verbinden met de voorste camera door de zes meter lange kabel die wordt meegeleverd. De beelden van de achterzijde kun je bekijken op het 2.0 inch LCD scherm, welke ¼ van het scherm in beslag neemt. Mocht je de auto ergens geparkeerd hebben, dan kun je op afstand live meekijken via een gebruiksvriendelijke app. Ook wordt de camera automatische geactiveerd wanneer er beweging rondom het voertuig plaatsvindt. 

De Viofo A129 Pro is niet één van de goedkoopste dashcams op de markt, maar het heeft als je het ons vraagt een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo beschikt het over verschillende handige functionaliteiten en ook de meegeleverde extra’s zijn een groot pluspunt. Wij zijn overigens niet de enige die vinden dat dit model thuishoort in een lijst met de beste 4K dashcams van dit moment. Zo staat het internet vol met positieve beoordelingen van gebruikers. Zo vind je op YouTube talloze positieve reviews en ook op websites als Bol.com is het meerendeel van de beoordelingen uiterst positief. Op Bol.com heeft het namelijk een gemiddelde beoordeling gekregen van 4,7 sterren. Dit was op basis van ruim twintig reviews.

De Viofo A129 Pro is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#3 Abask – 4K Ultra HD Dashcam

Met de dashcam van Abask leg je alles wat er om je heen gebeurt vast. De dashcam heeft een beeldhoek van maar liefst 310 graden (170+140 graden) en filmt uiteraard in 4K resolutie. Het merk Abask is waarschijnlijk bij de meeste lezers van Bestedashcams.nl minder bekend, maar met dit model haal je wel één van de beste 4K dashcams in huis. Enkele belangrijke functies die wij het vermelden waard vinden zijn de ingebouwde G-sensor, de goede nachtvisie, bewegingssensor, het ingebouwde zwaartekrachtsensor en het hoogwaardige LCD scherm. Een groot pluspunt is dus dat je ook in de avond of in de nacht zeer scherpe beelden kunt maken. Vooral in de winter is de kans dat je in het donker rijdt vrij groot. 

Net als voor de Viofo A129 Pro, heb je ook voor deze dashcam een groter budget nodig. Zo kost de Abask – 4K Ultra HD Dashcam op het moment van schrijven bij verschillende webshops ongeveer 220 euro. Dit is aan de prijzige kant, maar daar krijg je uiteraard wel wat voor terug. Ook alle positieve beoordelingen die we online tegenkwamen was voor een reden om dit model aan dit artikel toe te voegen. Zo kreeg het bijvoorbeeld op Bol.com een gemiddelde beoordeling van 4,8 sterren.

De Abask – 4K Ultra HD Dashcam is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#4 AZDome M63 Pro

De volgende 4K dashcam die we het vermelden waard vinden is de AZDome M63 Pro. Deze dashcam is uitgerust met een beeldsensor van maar liefst 8.0MP, waarmee je beelden kunt maken van de hoogste kwaliteit. Zo kun je 4K in 25fps filmen, maar kun je ook kiezen om te filmen in Full HD 60fps. Deze dashcam is mede hierdoor één van de beste dashcam in allerlei weersomstandigheden. Ook is het 3.0 LCD scherm het vermelden waard en de mogelijkheid om een achtercamera aan te sluiten met behulp van een zes meter lange kabel. Deze camera en kabel worden er niet standaard bijgeleverd en moet je er dus eventueel los bij aanschaffen. Daarnaast beschikt het over wifi en een ingebouwde GPS. Dankzij de ingebouwde GPS kun je ook de locatie, tijd en datum aan de beelden toevoegen. Anno 2023 is dat als je ons vraag wel een must. Ten slotte is het handig om te weten dat het ondersteuning biedt voor een geheugenkaart van maximaal 64 GB.

De AZDome M63 Pro is wat voordeliger geprijsd dan de modellen die we hierboven hebben besproken. Zo kun je al voor ongeveer 160 euro over deze 4K dashcam beschikken. Wij zijn overigens niet de enige die enthousiast zijn over deze dashcam. Zo krijgt de AZDome M63 Pro op de websites van verschillende webwinkels over het algemeen zeer positieve beoordelingen.

De AZDome M63 Pro is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#5 Nextbase 622GW

De volgende dashcam die we hier willen uitlichten heeft een behoorlijk prijskaartje, maar is voorzien van alles dat je van een hoogwaardige dashcam mag verwachten. Zo schakelt de dashcam automatisch over van dag- naar nachtmodus en ook onder extreme weersomstandigheden maak je haarscherpe beelden. Verder is het ontzettend eenvoudig te installeren, heeft het een overzichtelijk 3 inch touchscreen, een GPS-systeem en parkeermodus. Ook de Emergency SOS functie bij een ongeval is het vermelden waard. Door deze functie wordt bij een ongeval direct de hulpdiensten ingeschakeld. En niet onbelangrijk natuurlijk, de dashcam maakt zeer scherpe beelden. Zo kun je de camera instellen op 4K resolutie met 30 FPS, Quad HD 1440p met 60 FPS en Full HD met 120 FPS. Ten slotte vinden we het belangrijk om te vermelden dat de dashcam in 2020 de T3 Awards voor beste dashcam heeft gewonnen.

Na het lezen van de specs is het dus niet vreemd dat wij de Nextbase 622GW een vermelding hebben gegeven. Het enige minpuntje dat we konden bedenken is het hoge prijskaartje. Zo kost de dashcam momenteel bij verschillende webshops 330 euro. Dit is dubbel de prijs van sommige andere modellen. En hoewel het wel een ontzettende goede 4K dashcam is, kun je zelf het beste bepalen of je dat voor een dashcam over hebt. 

De Nextbase 622GW is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#6 ProTrue 4K Ultra

Hebben we hierboven de duurste dashcam uit deze lijst besproken, vind je met de ProTrue 4K Ultra één van de goedkoopste dashcam uit deze lijst. Wij zijn ook van mening dat deze dashcam zeer goed scoort als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding. Zo heeft het meerdere voordelen die we hier willen benoemen. Allereerst kun je uiteraard scherpe beelden filmen in 4K resolutie, maar ook de ingebouwde GPS, slimme spraakinteractie, nachtzicht en de mogelijkheid om live mee te kijken op je smartphone is het vermelden waard. Verder heeft het een grote kijkhoek, waardoor je bijna de hele weg voor je kunt filmen. Ook biedt het ondersteuning voor een geheugenkaart van maximaal 128 GB. Dit is als je het ons vraagt een groot pluspunt, want het filmen in 4K levert haarscherpe beelden op, maar zorgt er ook voor dat je snel door je geheugen heen bent. Zeker met een SD kaart van bijvoorbeeld 32 GB is dit voordat je het weet vol.

We gaven al aan dat de ProTrue 4K Ultra één van de goedkoopste 4K dashcams uit deze lijst is. Zo kun je al voor ongeveer 120 euro over dit model beschikken. Onder andere door Bol.com wordt de dashcam voor deze prijs aangeboden. Daar krijgt de ProTrue 4K Ultra trouwens een gemiddelde beoordeling van 4,6 sterren van de vijf sterren. Dit houdt in dat het grote merendeel van de klanten uiterst positief zijn. Niet zo vreemd natuurlijk als je ziet wat je allemaal voor deze prijs krijgt.

De ProTrue 4K Ultra is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#7 Nordväl DC102-4K

Nordväl is een merk dat hoogwaardige elektronica op de markt brengt. Zo hebben ze onder andere slimme deurbellen en robotstofzuigers uitgebracht die goed zijn ontvangen. Ook hebben ze met de Nordväl DC102-4K een zeer goede dashcam uitgebracht. Wij hebben deze compacte dashcam om verschillende redenen opgenomen in onze lijst met de beste 4K dashcams van dit moment. Zo heeft het een goede dag- en nachtzicht, heeft het impact detectie, ingebouwde GPS ontvanger en wifi, waardoor je live mee kunt kijken op Android en iOS apparaten. Verder kun je zowel aan de voorzijde als achterzijde van het voertuig filmen, maar hier dien je wel een PMPC01 voedingskabel voor aan te schaffen. Deze wordt niet automatisch meegeleverd. Dit beschouwen we als één van de weinige minpunten van de Nordväl DC102-4K

Bij het aanschaffen van de Nordväl DC102-4K heb je de keuze tussen een SD kaartje van 32 GB, 64 GB of voor een geheugenkaartje van 128 GB. Voor de dashcam inclusief een kaartje van 32 GB betaal je ongeveer 200 euro. Echter, zoals we in dit artikel meermaals hebben aangeven ga je relatief snel door je geheugen heen bij het filmen in 4K resolutie. Daarom adviseren wij om te gaan voor de optie met een 64 GB SD kaartje, welke je voor 220 euro kunt aanschaffen of te kiezen voor de Nordväl DC102-4K inclusief een 128 GB kaartje. Voor de laatste optie dien je uiteraard wel het meeste te betalen, namelijk rond de 250 euro. En hoewel dit een grote investering is, ga je wel de weg op met een zeer goede 4K dashcam.

De Nordväl DC102-4K is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#8 70Mai Dash Cam A800S

De volgende 4K die we willen uitlichten is de 70Mai Dash Cam A800S. Uiteraard kun je beelden maken in 4K resolutie, maar daarnaast waren er nog enkele andere redenen voor ons om deze dashcam een vermelding te geven. Zo heeft het een geavanceerde Assistance System (ADAS), welke de omgeving continue scant voor gevaarlijke situaties. In geval van zo’n situatie krijgt de bestuurder een waarschuwing. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de auto van de rijbaan dreigt te gaan of wanneer je te dicht bij een ander voertuig in de buurt komt. Verder heeft het net als de meeste dashcams uit deze lijst meerdere handige functies, zoals een nachtvisie, GPS-sensor en een parkeermodus. Een klein minpunt is dat het niet beschikt over een touchscreen.

70Mai Dash Cam A800S kun je bij verschillende webshops aanschaffen voor een schappelijk prijs van 150 euro. En hoewel je dus niet een dashcam ontvangt met een touchscreen, krijg je voor deze prijs wel meerdere andere handige functies en vinden wij dat dit model een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding heeft.

De 70Mai Dash Cam A800S is te verkrijgen bij de volgende webshops:


#9 AZDome GS63H 4K 2CH

Op de derde plaats in onze lijst met de beste 4K dashcam hadden wij al een model van AZDome een vermelding gegeven. Echter, ook van de AZDome GS63H 4K 2CH vinden wij dat het één van de betere dashcams is die kan filmen in 4K resolutie. Naast dat je de voorzijde van een voertuig kunt filmen, is de dashcam ook uitgerust met een tweede externe camera, waarmee je achterzijde in 480p kunt filmen. Deze moet je wel aansluiten via een zes meter lange kabel. Wat wij verder een groot pluspunt vinden is dat de dashcam wordt geleverd met een SD kaart van maar liefst 128 GB. Hiermee kun je ongeveer 36 uur 4K beeldmateriaal opslaan. Verder is het uitgerust met wifi en kun je op afstand meekijken wat er rondom je auto gebeurt. De wifi heeft een bereik van maar liefst tien meter, dus staat de auto bij je voor de deur, dan kun je dus continue meekijken mocht je daar behoefte aan hebben.

AZDome GS63H 4K 2CH kost ‘slechts’ 150 euro. Wij vinden dit een zeer goede prijs, als je nagaat wat je er allemaal voor terug krijgt. De dashcam wordt door verschillende webshops aangeboden, waaronder Bol.com. Op de website van Bol.com staat aangegeven dat het product bijna is uitverkocht. Daarnaast hebben al meer tachtig klanten van Bol.com de AZDome GS63H 4K 2CH een beoordeling gegeven. Zij gaven het een gemiddelde beoordeling van 4,1 sterren. 

De AZDome GS63H 4K 2CH is te verkrijgen bij de volgende webshops:

#10 PiXXO Dashcam 4K Pro

We zijn aan het einde gekomen van onze lijst met de negen beste 4K dashcams van dit moment. Wij willen de lijst afsluiten met de dashcam van PiXXO. Door het aanschaffen van de PiXXO Dashcam 4K Pro beschik je over een dashcam die is uitgerust met een 8.0MP beeldsensor. Verder heeft het een zeer hoogwaardige Sony lens. De combinatie van de Sony lens en de 8.0MP beeldsensor zorgen voor haarscherpe videobeelden. Verder vinden we het belangrijk om te vermelden dat ook in de avonduren of ‘s nachts zeer duidelijke opnames gemaakt kunnen worden. Ook de meegeleverde 64GB micro SD kaart en de parkeerbewaking met bewegingsdetectie, GPS track-record en het Nederlandstalige menu zijn volgens ons pluspunten van deze dashcam.

De PiXXO Dashcam 4K Pro kun je al aanschaffen voor ongeveer 120 euro bij verschillende webwinkels. Dit is een zeer goede prijs voor een 4K dashcam. Helaas waren er niet al te veel reviews van gebruikers te vinden. Dit was ook één van de redenen waarom je dit model niet hoger in deze lijst tegen bent gekomen. Toch vinden wij dat we de dashcam van PIXXO een vermelding moesten geven. Zo heeft het merk meerdere andere producten op de markt uitgebracht, waarvan veel wel al goede beoordelingen heeft ontvangen. 

De PiXXO Dashcam 4K Pro is te verkrijgen bij de volgende webshops:


De wetgeving in Nederland voor 4K dashcams

De wetgeving voor 4K dashcams in Nederland is hetzelfde als andere soorten dashcams. Zo is het in Nederland toegestaan om de weg op te gaan met een dashcam, maar er zijn wel regels wat je vervolgens met het beeldmateriaal mag doen. Het beeldmateriaal kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kan het bijvoorbeeld als bewijs gelden bij een verkeersongeval, diefstal of vandalisme. Aan de hand van de gemaakte beelden kan de politie of een verzekeringsmaatschappij vaststellen wat er zich heeft afgespeeld. 

Verder mag je de beelden publiceren, maar mogen gefilmde personen niet direct of indirect in beeld komen. Bij indirect kun je denken aan bijvoorbeeld een kentekenplaat. Aan de hand van een kenteken kan een persoon namelijk geïdentificeerd worden. Dit kunt je gemakkelijk oplossen om de betreffende persoon en het kenteken onherkenbaar te maken. Een andere mogelijkheid is om toestemming aan de gefilmde persoon te vragen.

Waar hebben wij tijdens ons onderzoek op gelet?

Tijdens het opstellen van de bovenstaande lijst met de beste 4K dashcams hebben wij gelet op verschillende punten. Uiteraard is de belangrijkste voorwaarde dat de camera in 4K resolutie kan filmen, maar daarnaast hebben wij ook gekeken naar de functionaliteiten waar de dashcams van zijn voorzien. Ook de prijs-kwaliteitverhouding was voor ons erg belangrijk. Zo zijn de duurdere dashcams doorgaans voorzien van meer functionaliteiten en betere specs, maar wouden we ook enkele goedkopere dashcams in dit artikel vermelden.

Echter, over het algemeen betaal je voor een 4K dashcam meer dan dashcams die enkel in Full HD kunnen filmen. Mocht je op zoek zijn naar een goedkopere dashcam, dan raden we je ons artikel aan waarin wij de beste dashcams onder de 100 euro op een rij hebben gezet.

Conclusie: beste 4K dashcams van dit moment

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bestaan er meerdere hoogwaardige 4K dashcams en we hopen dat je aan de hand van bovenstaande informatie een geschikte dashcam zult vinden. Ook heb je in dit artikel kunnen lezen waarom het aanschaffen van een 4K dashcam een goed idee is en wat je wel en niet mag doen met de gemaakte beelden.