Onderhoud Dashcam? Is dat echt nodig..

Als je een dashcam hebt aangeschaf en in je voertuig hebt geïnstalleerd, is het belangrijk om deze goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat hij zo lang mogelijk meegaat en altijd goed functioneert. Hieronder lees je enkele tips over het onderhoud van jouw dashcam, evenals enkele producten die je kunt gebruiken om de levensduur van je dashcam te verlengen.

De lens van je dashcam is het belangrijkste onderdeel om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke opnamen maakt. Het is dus belangrijk om deze regelmatig schoon te maken, vooral als je veel rijdt in stoffige of vuile omgevingen. Gebruik een zachte doek en eventueel wat water om de lens voorzichtig schoon te maken. Vermijd schurende stoffen zoals papieren handdoeken, want deze kunnen krassen veroorzaken op de lens.

Gebruik zachte microvezeldoekjes om stof, vuil en vingerafdrukken van het oppervlak van de dashcam te verwijderen. Vermijd het gebruik van papieren handdoeken of ruwe doekjes, omdat deze krassen op het oppervlak kunnen veroorzaken. Voor de lens is het beste om een compressed air duster om vuil en stof te verwijderen van moeilijk bereikbare plekken op de dashcam, zoals de lens of de ventilatieopeningen.

Een geheugenkaart van hoge kwaliteit is essentieel voor de goede werking van je dashcam. Gebruik bij voorkeur een SD Kaart klasse 10 of hogere geheugenkaart, omdat deze een hogere schrijfsnelheid hebben en minder snel zullen falen. Het is ook belangrijk om de geheugenkaart regelmatig te formatteren om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken.

Als de dashcam niet goed is geïnstalleerd, kan dit leiden tot onjuiste opnamen en schade aan de dashcam zelf. Controleer regelmatig of de dashcam nog stevig is bevestigd en of alle kabels nog goed zijn aangesloten.

Er zijn speciale beschermhoezen beschikbaar die je kunt gebruiken om je dashcam te beschermen tegen stof, vuil en krassen. Deze hoezen zijn relatief goedkoop en kunnen de levensduur van je dashcam aanzienlijk verlengen.

Het onderhouden van de batterij van je dashcam is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken en zo lang mogelijk meegaat. Hieronder vind je enkele tips om de batterij van je dashcam te onderhouden:

Laad de batterij regelmatig op

Het is belangrijk om de batterij van je dashcam regelmatig op te laden, ook als je de dashcam niet gebruikt. Als de batterij langdurig leeg blijft, kan dit leiden tot schade aan de batterij en verminderde prestaties. Het is aan te raden om de batterij minimaal eens per maand op te laden.

Gebruik de juiste oplader

Gebruik altijd de oplader die bij je dashcam is geleverd om de batterij op te laden. Het gebruik van een verkeerde oplader kan leiden tot oververhitting van de batterij en schade aan de interne componenten van de dashcam.

Vermijd extreme temperaturen

Extreme temperaturen, zowel warm als koud, kunnen de levensduur van de batterij van je dashcam verminderen. Probeer je dashcam en de batterij op te bergen op een plek waar de temperatuur niet te hoog of te laag is. Vermijd bijvoorbeeld het achterlaten van de dashcam in de volle zon op warme dagen of in een voertuig dat geparkeerd staat in de zon.

Schakel onnodige functies uit

Sommige dashcams hebben functies zoals wifi-connectiviteit en bewegingsdetectie, die de batterijduur kunnen verkorten. Schakel deze functies uit als je ze niet gebruikt, zodat de batterij minder snel leeg raakt.

Vervang de batterij indien nodig

Als je merkt dat de batterij van je dashcam snel leeg raakt, kan het zijn dat deze aan vervanging toe is. In dat geval is het verstandig om de batterij te laten vervangen door een professional of om een nieuwe dashcam aan te schaffen. Het is niet aan te raden om zelf de batterij te vervangen, omdat dit tot schade aan de dashcam kan leiden.

Door deze tips op te volgen, kun je door het goed onderhouden van je dashcam ervoor zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat!