Een dual dashcam is een geweldige manier om je rijervaring veiliger en comfortabeler te maken. In dit artikel zullen we uitleggen wat een dual dashcam is, waarom het nuttig kan zijn en de top 3 beste dual dashcams op de markt bespreken.

Wat is een dual dashcam?

Een dual dashcam is een dashcam met twee camera’s die gelijktijdig video-opnames maken. Eén camera wordt meestal aan de voorkant van het voertuig gemonteerd en de andere camera aan de achterkant van het voertuig. Dit betekent dat de dual dashcam zowel de weg voor je als achter je opneemt. Hierdoor kan het de bestuurder helpen bij het registreren van gebeurtenissen en bewijzen leveren bij verkeersongevallen.

Waarom is een dual dashcam nuttig?

Er zijn verschillende redenen waarom een dual dashcam nuttig kan zijn. Hieronder staan enkele van de belangrijkste redenen:

  1. Bewijs bij ongevallen: als je betrokken bent bij een verkeersongeval, kan een dual dashcam helpen om de schuldvraag te beantwoorden. Met de video-opnames van de dashcam kan worden vastgesteld wie er verantwoordelijk was voor het ongeval.
  2. Beveiliging: een dual dashcam kan ook dienen als beveiliging tegen diefstal of vandalisme. Als iemand je auto beschadigt of probeert in te breken, kan de dashcam helpen bij het identificeren van de dader.
  3. Rijveiligheid: met een dual dashcam kun je je rijgedrag verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld je rijstijl aanpassen door de beelden terug te kijken en te zien waar je mogelijk fouten hebt gemaakt.

Onze top 4 dashcams

Onze testers vergelijken regelmatig dashcams. Vanuit dat oogpunt hebben we de top 4 dual dashcams opgesteld. 

1. Mio MiVue 798 Dual

De Mio MiVue 798 Dual is een uitstekende keuze voor een dual dashcam. Deze camera heeft twee camera’s, een aan de voorkant en een aan de achterkant van het voertuig. Het heeft een 2,7-inch touchscreen en biedt functies zoals GPS, G-sensor en nachtzicht. De beeldkwaliteit is uitstekend, zowel overdag als ‘s nachts. Daarnaast is de dashcam ook uitgerust met ADAS (Advanced Driver Assistance System) functies, zoals Lane Departure Warning System en Forward Collision Warning System.

Mio Mivue 798 dual dashcam

2. Nordval DC102-4K

De Nordval DC102-4K is een andere uitstekende optie voor een dual dashcam. Deze camera heeft twee camera’s, een aan de voorkant en een aan de achterkant van het voertuig. Het heeft een 3-inch touchscreen en biedt functies zoals GPS, G-sensor en nachtzicht. Het heeft ook een parkeermodus, wat betekent dat het automatisch begint te filmen als er beweging wordt gedetecteerd wanneer de auto geparkeerd staat. De beeldkwaliteit is ook uitstekend, zowel overdag als ‘s nachts.

Dashcam kopen van Nordväl

1. Garmin Dashcam Tandem

De Garmin Dashcam Tandem is een high-end dual dashcam met een 2-inch LCD-scherm en twee camera’s, een aan de voorkant en een aan de achterkant van het voertuig. Het biedt functies zoals GPS, G-sensor, nachtzicht, parkeermodus en stembediening. Het heeft ook een extra breedbeeldhoek om een zo breed mogelijk beeld te bieden. De beeldkwaliteit is ook uitstekend.

4. Nextbase 622GW

De Nextbase 622GW is een dual dashcam met een 3-inch touchscreen en twee camera’s, een aan de voorkant en een aan de achterkant van het voertuig. Het biedt functies zoals GPS, G-sensor, nachtzicht, parkeermodus en stembediening. Het heeft ook een beeldstabilisator en hoge framesnelheid voor een soepelere weergave van de opgenomen beelden. De beeldkwaliteit is ook uitstekend.

Nextbase 622GW dashcam aanschaffen

Verschillen dual en een traditionele dashcam

Er zijn echter enkele verschillen tussen een dual dashcam en een traditionele enkelvoudige dashcam:

  • Aantal camera’s: Een enkelvoudige dashcam heeft één camera, terwijl een dual dashcam twee camera’s heeft.
  • Plaatsing van de camera’s: Bij een enkelvoudige dashcam wordt de camera meestal op de voorruit van het voertuig gemonteerd, terwijl een dual dashcam een camera aan de voor- en achterkant van het voertuig heeft.
  • Functies: Een dual dashcam heeft over het algemeen meer functies dan een enkelvoudige dashcam. Zo kan het bijvoorbeeld ook een camera hebben gericht op de bestuurder, nachtzichtmodus, GPS-functie en G-sensor.
  • Kosten: Aangezien een dual dashcam twee camera’s heeft en meer functies heeft, is het vaak duurder dan een enkelvoudige dashcam.

Over het algemeen biedt een dual dashcam meer mogelijkheden dan een enkelvoudige dashcam, maar het is belangrijk om te overwegen of deze extra functies nodig zijn voor jouw specifieke behoeften.