De 10 beste dashcams met parkeermodus

De parkeermodus is een zeer handige functie voor een dashcam. Mocht je op zoek zijn naar een betrouwbare dashcam met parkeermodus, dan is dit artikel voor jou. Na het lezen van de onderstaande informatie weet je wat de parkeermodus precies is, welke manieren van de parkeermodus er bestaan en lees je wat de beste dashcams met parkeermodus zijn. 

Mocht je op zoek zijn naar een dashcam die kan filmen in 4K resolutie, dan raden we je aan om ons artikel te lezen met de tien beste 4K dashcams van dit moment. De meeste 4K dashcams beschikken overigens over de functie parkeermodus.

Wat is de parkeermodus?

De parkeermodus is een beveiligingsfunctie voor wanneer je auto ergens staat geparkeerd. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren rondom je auto wanneer je niet in de buurt bent. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan iemand die tegen je auto aanrijdt en ook bij vandalisme is het handig om over beelden te beschikken. Een dashcam met parkeermodus wordt ingeschakeld wanneer er beweging rondom het voertuig wordt vastgesteld. De meeste dashcams beginnen pas bij beweging te filmen, maar er bestaan ook dashcams die continue de omgeving filmen. Uiteraard neemt dit een stuk meer geheugen in beslag en als je het ons vraagt is dit in de meeste gevallen overbodig.

Welke manieren van de parkeermodus bestaan er?

Er bestaan meerdere manieren hoe een dashcam de omgeving vast kan leggen. In principe doen ze allemaal hetzelfde en dat is beelden maken van de omgeving wanneer je auto ergens geparkeerd staat en er iets rondom de auto gebeurd. Deze beelden kunnen vervolgens als bewijs gelden voor bijvoorbeeld een onderzoek door de politie of een verzekeringsmaatschappij. Hieronder zullen wij in het kort uitleggen op wat voor manieren de parkeermodus kan werken.

G-sensor

Wanneer een dashcam via de G-sensor de parkeermodus activeert, betekent dit dat de dashcam begint te filmen zodra er een voertuig tegen aanrijdt. Dit hoeft overigens niet hard te zijn en soms wordt de dashcam al geactiveerd wanneer je deur te hard dicht gooit. Echter, de parkeermodus kan beter een keer te vaak worden geactiveerd dan te weinig.

Bewegingsdetectie

Een andere manier hoe de parkeerfunctie geactiveerd kan worden is door een bewegingsdetectie. Hierbij begint de dashcam niet alleen te filmen wanneer iemand tegen je auto aanrijd, maar ook wanneer er bewiging wordt gedetecteerd rondom het voertuig. Ook wanneer er iemand bijvoobreeld langsloopt, wordt er een korte video gemaakt. 

Constant opnemen

De laatste optie is dat de dashcam continue aan het filmen is. Dit heeft niet onze voorkeur, want in de meeste gevallen is dit overbodig. Het enige voordeel is dat je ook andere auto’s in de omgeving in de gaten kunt houden. Mocht je meerdere auto’s willen beveiligen, dan is dit wel een goede keuze.

Beste dashcams met parkeermodus

Hierboven heb je het één en ander kunnen lezen over wat de parkeerfunctie precies is en hoe het werkt. Nu willen we de beste dashcams met parkeermodus benoemen. Alle onderstaande dashcams beschikken dus over deze functie, maar je leest ook over andere handige functies waar ze wel of niet van zijn voorzien. Ook lees je per model waar je de dashcam kunt aanschaffen.

#1 VIOFO A129 Duo Pro

Op de eerste plaats in onze lijst met de beste dashcams met parkeermodus vind je de VIOFO A129 Duo Pro. Op bijna alle punten scoort deze dashcam ontzettend goed. Zo kun je beelden aan de voorzijde van het voertuig vastleggen in 4K en aan de achterkant van de auto kun je filmen in Full HD. De optie om aan de achterzijde te filmen is niet mogelijk met de standaard variant en daar moet je dus extra voor betalen. Verder is de VIOFO A129 Duo Pro voorzien van een gebruiksvriendelijke app voor iOS en Android, waar je de beelden op terug kunt kijken of live mee kunt kijken wat er rondom de auto gebeurd. Ten slotte is het handig om te weten dat niet alleen wij van mening zijn dat de VIOFO A129 Duo Pro één van de beste dashcams met parkeermodus is, want deze dashcam is uitgeroepen tot beste 4K camera van 2022 door DashcamTalk.

Via verschillende webshops kun je de Viofo A129 Pro 2CH aanschaffen. Let er wel op dat dit niet de goedkoopste dashcam uit deze lijst is. Voor de standaard optie moet je verwachten om ongeveer 200 euro te moeten betalen. Voor 200 euro beschik je niet over de camera waarmee je de achterzijde van een voertuig kunt filmen. Mocht je deze optie willen, dan moet je verwachten om ongeveer 240 euro te betalen. Deze prijs wordt op het moment gehanteerd door onder andere Bol.com. Op Bol.com kun je ook gelijk zien dat ruim twintig klanten de dashcam een gemiddelde beoordeling hebben gegeven van 4,6 sterren van de maximale vijf sterren.

De VIOFO A129 Duo Pro is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#2 AZDome M63 Pro

De volgende dashcam met parkeermodus die wij het vermelden waard vinden is de AZDome M63 Pro. De dashcam is scherp geprijsd, maar beschikt over meerdere handige functies. Zo vinden wij de 8.0MP beeldsensor één van de belangrijkste voordelen. Hiermee kun je videobeelden maken in 4K in 25fps. Eventueel kun je ook kiezen om te filmen in Full HD in 60fps. Ook bij slechte weersomstandigheden kun je zeer scherpe beelden maken. Wel moet je de achtercamera er los bij aanschaffen. Daarnaast is de 3 inch LCD scherm, de kijkhoek van 170 graden en ingebouwde GPS en wifi het vermelden waard. Door de wifi kun je tot een afstand van tien meter live meekijken wat er rondom je auto gebeurt. 

De M63 van AZDome kun je al aanschaffen voor ongeveer 140 euro. Zoals we hierboven hebben aangegeven krijg je voor deze prijs geen achteruitrijcamera. Deze moet je er dus los bij aanschaffen. Dit is voor ons geen reden om deze dashcam niet aan onze lezers aan te raden. Het is namelijk een zeer goede dashcam. Dit blijkt ook uit de beoordelingen die je online terugvindt. Zo heeft het op bijvoorbeeld Bol.com een gemiddelde beoordeling van 4,7 sterren gekregen.

De AZDome M63 Pro is verkrijgbaar bij de volgende webshops:

 


#3 Mio MiVue 798

Mio is een merk dat meerdere dashcams op de markt heeft gebracht. Het merendeel van de modellen van Mio zijn zeer goed beoordeeld op websites als Tweakers, Bol.com en Amazon. Niet zo vreemd als je het ons vraagt, want ze zijn zeer goed geprijsd en ze bieden ontzettend veel. Dit geldt ook voor de Mio MiVue 798. Naast de parkeermodus, is deze dashcam ook voorzien van een overzichtelijke 2.7 inch scherm, ingebouwde GPS en ADAS. Dit is een systeem dat de bestuurder waarschuwingen geeft bij gevaarlijke situaties. Ook de mogelijkheid om te filmen op 1600p in 25fps is het vermelden waard. Naast 1600p, kun je ook kiezen om te filmen op 1440p of 1080p. Dit zorgt er voor dat je geheugen minder snel vol raakt. Verder heeft het een kijkhoek van 150 graden aan de voorkant en 140 graden aan de achterkant. Kortom, voor ons genoeg redenen om de Mio MiVue 798 toe te voegen aan een lijst met de beste dashcams met parkeermodus.

De Mio MiVue 798 is online al op veel websites zeer positief beoordeeld. Zo kreeg het op Bol.com een gemiddelde beoordeling van 4,6 sterren van de vijf sterren en op Amazon kreeg het een beoordeling van 4,4 sterren. Dit was op basis van meer dan zestig reviews. Op beide websites kwamen wij zelden minpunten over dit model tegen.

De Mio MiVue 798 is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#4 Qumax Dashcam

De dashcam van Qumax is één van de goedkoopste dashcams die je in dit artikel zult tegenkomen. Voor de zeer lage prijs krijg je er toch ontzettend veel voor terug. Enkele belangrijke kenmerken van deze dashcam is uiteraard de parkeermodus met G-sensor, de hoogwaardige IPS-display, nachtvisie en de wijde kijkhoek van 170 graden. Verder is het handig om te weten dat je met deze camera de mogelijkheid hebt om te filmen in Full HD en dat de camera aan de voorzijde van het voertuig zeer gemakkelijk te monteren is. 

Toch zijn er wel enkele kleine minpunten die we hier willen benoemen. Zo wordt de handleiding door veel klanten als redelijk slecht beschouwd en dat het aansluiten van de camera aan de achterzijde ook niet heel gemakkelijk is. Deze kleine minpunten zouden wij voor de lage prijs op de koop toe nemen. Zo haal je de Qumax Dashcam (voor- en achtercamera) al in huis voor slechts 60 euro bij onder andere Bol.com. Mocht je de achtercamera niet nodig hebben, dan moet je rekening houden om ongeveer 52 euro te moeten betalen.

De Qumax Dashcam is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#5 ProTrue 4K Dashcam

Een andere dashcam die volgens ons niet mag ontbreken in een lijst met de beste dashcams met parkeermodus is de ProTrue 4K Dashcam. Zoals je al uit de naam kunt opmaken, kun je met deze dashcam 4K beelden maken. Verder is het voorzien van nachtzicht & True WDR, een ingebouwde GPS, wifi en een groothoeklens van maar liefst 170 graden. Ook de mogelijkheid om een SD kaart tot 128 GB toe te voegen is het vermelden waard. Een minpunt van de ProTrue 4K Dashcam is dat het geen touchscreen heeft, waardoor je alle opdrachten moet doorgeven via de slimme spraakinteractie. Dit werkt overigens wel ontzettend goed, waardoor we toch vinden dat we dit model een vermelding moeten geven. 

De ProTrue 4K Dashcam wordt onder andere via Bol.com aangeboden voor ongeveer 120 euro. Dit vinden wij een zeer schappelijke prijs. Het is namelijk voorzien van meerdere handige functie, waaronder de mogelijkheid om te filmen in 4K. Overigens heeft dit model online nog niet heel veel beoordelingen ontvangen. Zo kwamen we op YouTube bijvoorbeeld geen video’s tegen van de ProTrue 4K Dashcam. Op Bol.com is het echter wel door ongeveer tien klanten beoordeeld. En met een gemiddelde beoordeling van 4,6 sterren waren zij uiterst tevreden met hun aankoop.

De ProTrue 4K Dashcam is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#6 Nextbase 222XRCZ

De Nextbase 222XRCZ is een andere hoogwaardige dashcam met parkeermodus. De 222XRCZ van Nextbase heeft enkele verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Zo maakt dit model gebruik van Click & Go Pro-houder. Je kunt de voedingskabel in de houder aansluiten, zodat de dashcam draadloos werkt. Verder heeft het een betere 6-laagse lens, waardoor je zeer scherpe beelden op 1080p kunt maken. De camera aan de achterzijde kan echter beelden maken op 720p en heeft een kijkhoek van 30 graden. Aan de voorzijde is dit 140 graden, dus daar zit wel een behoorlijk verschil in. Echter, dit is ook bij sommige andere modellen uit dit artikel het geval. Dit beschermt je alsnog tegen bijvoorbeeld bumperklevers. 

Nextbase heeft meerdere hoogwaardige dashcam uitgebracht en de meeste van de modellen van Nextbase zijn door klanten zeer goed beoordeeld. Dit gaat ook op voor de 222XRCZ van het merk. Zo heeft het op bijvoorbeeld Bol.com een gemiddelde beoordeling gekregen van 4,7 sterren van de vijf sterren. En hoewel dit op basis van ongeveer tien reviews, kunnen we hier toch uit opmaken dat de klanten erg positief zijn. Ook op YouTube kun je meerdere video’s vinden waarin de 222XRCZ als zeer goed wordt beschouwd. Kortom, voor ons genoeg redenen om de Nextbase 222XRCZ in een lijst met de beste dashcams met parkeermodus te benoemen.

De Nextbase 222XRCZ is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#7 MIO MiVue 846

Je bent hierboven al heel wat goede dashcams met parkeermodus tegengekomen, maar een dashcam die niet in zo’n lijst mag ontbreken is de MIO MiVue 846. De MIO MiVue 846 is een dashcam waarmee je haarscherpe beelden in Full HD kunt maken. Mede door de STARVIS CMOS-sensor van Sony, komen kleuren bij zowel weinig als veel licht goed tot hun recht. Andere belangrijke kenmerken van de MIO MiVue 846 zijn onder andere de GPS-sensor, flitspaalwaarschuwingen, Stop and Go, waarschuwingssysteem bij verschillende omstandigheden, schoksensor en uiteraard de parkeermodus. Met de parkeermodus kun je live meekijken wat er rondom je auto gebeurd. 

De MIO MiVue 846 heeft dus meerdere handige functies en is aan te schaffen voor ongeveer 170 euro bij onder andere Bol.com. Op Bol.com is de dashcam slechts enkele keren beoordeeld, maar heeft het toch een gemiddelde beoordeling van 4,7 sterren gekregen. Echter, hier hebben wij uiteraard ons besluit om dit model aan deze lijst te voegen niet op gebaseerd. 

De MIO MiVue 846 is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#8 Nince Dashcam

In dit artikel ben je meerdere dashcams tegengekomen die je voor minder dan 100 euro kunt aanschaffen. De Nince Dashcam is daar één van. Voor de relatief lage prijs krijg je wel ontzettend handige functionaliteiten en ook heeft het zeer goede specs. Zo beschikt het aan de voorzijde over een opnamehoek van 170 graden. Hierdoor leg je alles vast wat er aan de voorkant van je auto gebeurd. Verder is het handig om te weten dat je met deze dashcam kunt filmen in Full HD, het is voorzien van WDR-Technologie en automatische opnames maakt wanneer er trillingen worden geconstateerd. Verder krijg je bij aanschaf een 32 GB Micro SD kaart  en een zes meter lange kabel om een camera aan de achterzijde van het voertuig te monteren.

We gaven al aan dat je de dashcam kunt aanschaffen voor minder dan 100 euro. Zo wordt het bij bijvoorbeeld Bol.com aangeboden voor 85 euro. Daarnaast vinden we het belangrijk om te vermelden dat al meer dan zeventig klanten de dashcam hebben beoordeeld op Nederlands populairste webwinkel. Zo kreeg de Nince Dashcam op Bol.com een gemiddelde beoordeling van 4,4 sterren.

De Nince Dashcam is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#9 BlackVue DR590X-2CH

BlackVue staat bekend als één van de betrouwbaarste merken op het gebied van onder meer dashcams. Echter, de dashcams van BlackVue zijn doorgaans niet goedkoop en ook om de BlackVue DR590X-2CH aan te schaffen heb je een groot budget nodig. En het feit dat je bijvoorbeeld niet in 4K resolutie kan filmen en het een kijkhoek van 140 graden heeft, zijn voor ons redenen om de BlackVue DR590X-2CH niet hoger in deze lijst op te nemen. Wel biedt het de mogelijkheid aan om een SD kaart van 256 GB toe te voegen en daarmee ontzettend veel beeldmateriaal kunt opslaan. Verder beschikt het over alle functies die je van een goede dashcam mag verwachten, maar vinden wij dat dit model redelijk slecht scoort als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding.

De BlackVue DR590X-2CH is zoals je hebt kunnen lezen niet al te goedkoop. Zo start de prijs vanaf 329 euro. Hiermee krijg je echter een SD kaart van 32 GB. Dit kan op zich voldoende zijn, maar wij adviseren doorgaans om te kiezen voor minimaal 64 GB. Voor de BlackVue DR590X-2CH met een 64 GB SD kaart betaal je al snel rond de 350 euro, waarmee het verreweg de duurste dashcam uit dit artikel is.

De BlackVue DR590X-2CH is verkrijgbaar bij de volgende webshops:


#10 Menzo Dual Dashcam

We sluiten onze lijst met de tien beste dashcams met parkeermodus af met de Menzo Dual Dashcam. Ook dit is een zeer scherp geprijsde dashcam. Met de Menzo Dual Dashcam beschik je over een dashcam waarmee je zowel de voorzijde als de achterzijde van je auto kunt vastleggen. Dit model heeft een kijkhoek van 170 graden, kan filmen in Full HD en biedt ondersteuning voor een geheugenkaart van maximaal 128 GB. Hier kun je aardig wat beelden mee opslaan. Verder is het voorzien van motion detection, loop recording, G-sensor, nachtvisie en uiteraard de parkeermodus.

Menzo Dual Dashcam is één van de goedkoopste dashcams met parkeermodus uit deze lijst en kost op het moment van schrijven slechts 70 euro bij Bol.com. De dashcam is op Bol.com nog niet heel vaak beoordeeld, maar heeft toch een gemiddelde beoordeling ontvangen van 4,4 sterren. Dit heeft het gekregen op basis van ongeveer tien reviews.

De Menzo Dual Dashcam is verkrijgbaar bij de volgende webshops:

Waar hebben wij tijdens ons onderzoek op gelet?

De belangrijkste voorwaarde is dat de dashcam beschikt over de parkeerfunctie. Echter, alleen op Bol.com zijn dat er enkele honderden. Wij hebben daarnaast gekeken naar welke andere functies een model heeft. Ook hebben wij gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding en hebben wij tijdens het opstellen van bovenstaande lijst de meningen van gebruikers meegenomen. Ook aan de hand van het bekijken van tientallen video’s op YouTube hebben wij een bepaalde dashcam wel of juist niet opgenomen in de bovenstaande lijst. 

Conclusie: beste dashcams met parkeermodus

In dit artikel heb je kunnen lezen wat de beste dashcams met parkeermodus van dit moment zijn. Wij hopen dat je aan de hand bovenstaande lijst een geschikte dashcam hebt gevonden. Overigens doen wij er alles aan om deze lijst altijd up-to-date te houden. Dit doen we door regelmatig te controleren of de dashcams nog steeds leverbaar zijn. Ook wanneer er nieuwe modellen op de markt komen, zullen wij kijken of deze een vermelding verdienen.