Waarom het kopen van een dashcam een goed idee is

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om met een dashcam de weg op te gaan. Dit zijn er heel wat, maar wij zullen in dit artikel de belangrijkste voordelen voor je opsommen. Het is niet voor niets dat dashcams de afgelopen jaren ontzettend aan populariteit hebben gewonnen. 

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld hebt gekregen van de voordelen van een dashcam. Mocht je dat al zijn en wil je liever weten waar je bij aanschaf op moet letten? Dan adviseren we je om ons artikel te lezen met alle punten waar je bij aanschaf van een dashcam op moet letten.

Redenen om een dashcam te kopen

Een dashcam heeft meerdere voordelen, maar de belangrijkste reden als je ons het vraagt, is dat je veiliger de weg op gaat. Je staat sterker in verschillende omstandigheden, zoals bij een ongeval, diefstal of fraude. Daarnaast beschikken veel dashcams over veel handige ondersteunende functies, zoals de assistentie bij parkeerfaciliteiten en ander veiligheidsfuncties.

Hieronder lees je maar liefst tien redenen waarom je een dashcam moet aanschaffen.

Bewijs bij een ongeval

We beginnen meteen met de belangrijkste reden om een dashcam aan te schaffen en dat is dat je bewijs hebt bij een ongeval. Dit kan de politie en/of verzekeraar helpen bij het vaststellen van de schuldige. Overigens is het belangrijk om te weten dat alleen het beeldmateriaal niet altijd voldoende is. Een dashcam filmt namelijk in een bepaalde hoek en kan dus niet 360 graden filmen. Daarom is het in bepaalde situaties niet mogelijk om vast te stellen wat er zich heeft afgespeeld. Echter, in bijna alle gevallen sta je in ieder geval sterker wanneer je beschikt over camerabeelden. 

Bewijs bij inbraak of schade aan je geparkeerde auto

Niet alleen bij een ongeval kunnen de beelden van je dashcam goed van pas komen. Ook bij inbraak of schade aan je geparkeerde auto, kunnen de beelden weergeven wat er is gebeurd. Overigens zijn niet alle dashcams voorzien van de functie waarmee gefilmd wordt op het moment dat je voertuig is geparkeerd. Wij adviseren daarom altijd om een dashcam aan te schaffen welke ook gebruikt kan worden als beveiligingscamera. Er bestaan tal van dashcams die beginnen te filmen wanneer er beweging rondom de auto plaatsvindt, maar ook modellen die continue filmen en wanneer het geheugen vol raakt, oude beelden automatisch verwijderen om ruimte vrij te maken voor nieuwe beelden. Daarnaast bieden sommige dashcams ook de mogelijkheid om gekoppeld te worden aan een smartphone, waardoor je altijd live mee kunt kijken.

Voorkomen van verzekeringsfraude

Helaas is verzekeringsfraude in Nederland een groot probleem. Dit is nadelig voor verzekeringsmaatschappijen en daarom uiteindelijk ook voor ons, de bestuurders. Bij het indienen van meer claims, zal een verzekeringsmaatschappij dit moeten verdelen over de premies. Door een dashcam bescherm je jezelf tegen zulke praktijken. Zo kun je dankzij een dashcam aan te tonen dat bijvoorbeeld schade niet door jou toedoen is veroorzaakt. Een verzekeringsmaatschappij beloont bestuurders daarom ook voor het gebruik van een dashcam door het geven van korting op de premie, waar wij het later in dit artikel over zullen hebben.

Extra focus dankzij bestuurderswaarschuwingen

Een dashcam is niet alleen goed als bewijs voor een verzekeraar of de politie. Ook zorgt het ervoor dat je veiliger de weg op gaat. Een goede dashcam is namelijk voorzien van verschillende veiligheidsondersteuning, waaronder de bestuurderswaarschuwingen. Hierbij kun je denken aan melding wanneer je rijstrook verlaat of waarschuwingen voor flitsmeldingen of frontale botsingen. 

Bewijs van vluchtmisdrijven

Ook bij een vluchtmisdrijf heb je baat aan een dashcam. In de meeste gevallen zal de dashcam het kenteken vastleggen, waarmee jij vervolgens naar de politie of verzekeraar kunt gaan. Voorheen was dit een groot probleem, want je werd niet altijd direct gelooft wanneer je zei dat de veroorzaker van de schade er vandoor is gegaan. 

Niet schuldig, maar toch een boete gekregen

De volgende reden om een dashcam aan te schaffen die we willen bespreken is dat de beelden als bewijs kunnen gelden voor een verkeersovertreding die je niet hebt gepleegd, maar toch een bekeuring voor hebt gekregen. Dit komt niet al te vaak voor, maar toch zijn er gevallen bekend waarbij een bestuurder onterecht een boete heeft gekregen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een boete voor het telefoneren, terwijl dit niet het geval was. Uiteraard moet je in dat geval een dashcam hebben die een grote kijkhoek heeft, zodat jij zelf ook duidelijk in beeld bent. Een andere optie is om een extra camera aan te schaffen die de binnenkant van het voertuig in beeld brengt.

Je herinneringen vastleggen tijdens een roadtrip

Dit zal voor velen niet de belangrijkste reden zijn om een dashcam aan te schaffen, want dat is doorgaans de veiligheid. Toch vinden we het wel een reden die het vermelden waard is. Wanneer je op vakantie gaat met de auto, wordt de hele rit opgenomen en is dat erg leuk om op een later moment een keer terug te kijken. Overigens is het belangrijk dat je weet dat er in sommige landen strengere regels gelden of dat het gebruik van een dashcam helemaal verboden is. Hier kun je meer lezen over de regels van het gebruik van een dashcam in andere Europese landen

Daarnaast is het ook handig dat je beelden schiet in hoogwaardige kwaliteit. Daarom hebben wij een artikel geschreven met de tien beste 4K dashcams van dit moment.

Asociale weggebruikers vastleggen

We komen ze allemaal wel eens tegen als we aan het rijden zijn op de openbare weg. Slechte en asociale bestuurders, die niet alleen een gevaar zijn voor zichzelf, maar ook voor andere weggebruikers. Met jouw geschoten beelden kun je dit gedrag vervolgens melden bij de politie. Ook worden deze beelden regelmatig gedeeld op websites als Telegraaf en Dumpert.

Een lager verzekeringspremie

Eerder in dit artikel hadden we het al over verzekeringsfraude. Dit is een groot probleem voor verzekeringsmaatschappijen, maar ook voor de bestuurder is dit nadelig. De ongeldige claims worden namelijk uiteindelijk gecompenseerd door hogere premies. Omdat dit nadelig is voor een verzekeringsmaatschappij, willen zij klanten belonen die rondrijden met een dashcam. Dit doen ze in de vorm van korting op de premie. Aan de hand van dashcam beelden kunnen zij namelijk makkelijker achterhalen wat er is gebeurt. 

Scoor met je video’s op het internet

De laatste reden om een dashcam te kopen, en volgens ons de minst belangrijke, is om te scoren op het internet. Beelden van dashcams op onder andere YouTube en Dumpert hebben echter wel een rol gespeeld in de populariteit van dashcams. Zo zijn er compilaties van dashcam video’s die miljoenen weergaves hebben gegenereerd. Er gebeuren zoals we allemaal weten ontzettend veel rare dingen op de weg en er zijn veel mensen die het leuk vinden om dat terug te kijken.

Conclusie: redenen voor het aanschaffen van een dashcam

We hopen dat je na het lezen van de bovenstaande tien redenen om een dashcam aan te schaffen bent overtuigd om er één te kopen. Mocht dat het geval zijn, dan kun je de beste tien dashcams van 2024 hier vinden. Wij hebben grondig onderzoek gedaan er per model lees je waarom het één van de betere dashcams van dit moment is.