Mag je in het buiteland de weg op met een dashcam?

In veel landen is er geen specifieke wet die het gebruik van dashcams verbiedt of toestaat. Echter, in sommige Europese landen kan het filmen met een dashcam problemen opleveren vanwege de privacywetgeving. Zo breng je met een dashcam personen in beeld, zonder dat zij daar expliciet toestemmingen voor hebben gegeven. In veel landen, waaronder Nederland, is dat geen probleem, maar er zijn ook landen waar dit niet is toegestaan. Overigens gelden er in Nederland wel regels voor wat je met de beelden mag doen. Zo mag je het beeldmateriaal niet altijd zomaar online zetten. Je moet eventueel mensen onherkenbaar in beeld brengen of je aan andere regels houden. Wij hebben een artikel geschreven over de wetgeving van dashcams in Nederland

In dit artikel willen wij het echter hebben over de regels met betrekking tot dashcams in het buitenland. Hieronder hebben wij van meerdere Europese landen de belangrijkste regels uitgelicht. 

Wetgeving in het Buitenland

Het is belangrijk dat je regels weet voordat je in het buitenland met een dashcam de weg op gaat. Er zijn namelijk landen waar je een flinke boete riskeert door rond te rijden met een dashcam. Na het lezen van de onderstaande informatie ben je helemaal up-to-date en weet je wat wel en niet mag in het buitenland. 

België

Allereerst beginnen met de regels in België. In België is het net als in Nederland toegestaan om met een dashcam de weg op te gaan. Bij een ongeval zal een rechter beslissen of het beeldmateriaal gebruikt mag worden als bewijs. Een voorwaarde is dat je betreffende personen op de hoogte stelt dat er gefilmd wordt. Dit moet direct na het ongeval gedaan worden. 

Voor het online publiceren van de beelden gelden er ook bepaalde regels. Zo mag je de beelden niet online plaatsen wanneer iemand direct of indirect kan worden geïdentificeerd. Indirecte kan bijvoorbeeld door het kenteken van een voertuig. Overigens mag je de beelden wel online plaatsen van de betreffende persoon als die gene daar toestemming voor geeft.  

Duitsland

In Duitsland gelden er strengere regels als het gaat om het gebruik van dashcams. Zo zullen wij het ten zeerste afraden. De doorsnee weggebruiker mag geen beelden maken, maar een rechter kan toestemming geven in bepaalde gevallen. 

In het verleden is er een uitspraak gedaan dat het gebruik van dashcams en het publiceren van dashcam beelden niet is toegestaan. In Duitsland mag niemand tegen zijn of haar zin in gefilmd worden en bij het maken van beelden met een dashcam kun je onmogelijk iedereen voor toestemming vragen. Ga je toch de weg op met een dashcam en film je personen direct of indirect, dan wordt dit gezien als een overtreding van de AVG en riskeer je een boete.

Frankrijk

In Frankrijk kun je zonder problemen de weg op met een dashcam en gelden er ongeveer dezelfde regels als in Nederland. Zo mogen de beelden bij een ongeval gebruikt worden als bewijs in een juridische procedure. Wel moet je rekening houden met de privacywetgeving wanneer je de beelden online wilt publiceren. 

Italië

Ook in Italië is een dashcam toegestaan en mogen de beelden gebruikt worden als bewijs in een juridische procedure. Echter, net als veel andere Europese landen heb je wel te maken met de privacywetgeving. Zo moeten de beelden privé gehouden worden of moeten personen en kentekens onherkenbaar gemaakt worden. Verder mag de dashcam en het snoer van de dashcam het zicht niet belemmeren.

Denemarken

In Denemarken mag je gewoon de dashcam aanzetten om de omgeving te filmen. Ook mogen de beelden in een juridische procedure gebruikt worden, maar zal de recht beslissen of de beelden meewegen als bewijs. Ook mag je in Denemarken personen niet direct of indirect filmen. Dit geldt dus ook voor het kenteken, want hier kan iemand op geïdentificeerd worden. Ten slotte is het belangrijk om te weten dat het verboden is om met je dashcam te filmen op een privéterrein. 

Spanje

In Spanje is het toegestaan om met een dashcam de weg op te gaan, maar toch gelden er enkele regels waar je van op de hoogte moet zijn. Allereerst zullen de autoriteiten per geval bekijken of de beelden van een ongeval gebruikt mogen worden als bewijs. In Spanje gelden er regels dat het illegaal is om beelden met gezichten en kenteken te delen zonder toestemming van de betreffende persoon. 

Verder is het in Spanje verboden om met een scherm dat kan afleiden in een voertuig rond te rijden. De enige uitzondering is een navigatiesysteem. Een dashcam met een scherm is daardoor dus ook verboden. Daarnaast mag een dashcam nooit het zicht belemmeren en dienen de inzittenden toestemming te geven dat er gefilmd wordt tijdens de rit.

Portugal

Wil je tijdens je trip in Portugal mooie beelden schieten met je dashcam? Dan moeten we je teleurstellen, want dashcams zijn in Portugal verboden. En omdat je niet met een dashcam de weg op mag, kunnen eventueel gemaakte beelden niet als bewijs worden gebruikt. Er zijn wel bepaalde gevallen dat een bestuurder rond mag rijden met een dashcam, maar hier moet een rechter toestemming voor hebben gegeven. Dit gaat dus niet op voor de doorsnee toerist die de rondreis wilt vastleggen. De reden dat dashcams verboden zijn, heeft alles te maken met de privacywetgeving in Portugal.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië kun je met een gerust hart de weg op met je dashcam. Filmen met een dashcam is hier toegestaan en ook kan het gebruikt worden als bewijs bij een ongeval, diefstal of vandalisme. Er zijn zelfs meerdere politiediensten die websites hebben opgezet voor bestuurders om gemaakte beelden op te sturen als bewijsmateriaal.

Toch zijn er wel enkele punten waar je op moet letten. Zo mag de dashcam het zicht van de bestuurder niet belemmeren en moet je rekening houden met de privacy van gefilmde personen. 

Oostenrijk

In Oostenrijk is er een algemeen verbod op het filmen van personen in een openbare ruimtes zonder dat zij daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Omdat je bij het gebruik van een dashcam onmogelijk van alle gefilmde personen toestemming vooraf kunt vragen, is het niet toegestaan om met een dashcam de weg op te gaan. Hierdoor is het ook niet mogelijk om beelden als bewijs te gebruiken bij een ongeval en riskeer je zelfs een boete wanneer je toch aan het rijden bent met een werkende dashcam in je auto. 

Hongarije

Als bestuurder mag je in Hongarije gebruik maken van een dashcam en ook kunnen deze beelden als bewijs gebruikt worden. Echter, een rechter kan besluiten dat de beelden niet mogen worden gebruikt. De beelden moeten namelijk doelgericht zijn gemaakt en ook gelden er enkele andere voorwaarden.

Voor het publiceren van de beelden hanteren ze in Hongarije ongeveer dezelfde regels als in Nederland. Zo is het wel toegestaan, maar mogen personen in een video niet direct of indirect herkenbaar zijn. 

Finland

Finland is een ander land waar je zonder problemen gebruik kunt maken van een dashcam. Zowel bij een ongeval, diefstal als vandalisme, vragen verzekeringsmaatschappijen om de beelden als bewijs.

Het verspreiden van beelden is verboden wanneer de schending van de privacy wordt geschonden van de gefilmde personen. Ook mag een dashcam niet als beveiligingscamera gebruikt worden zonder een geldige reden. Het continue filmen van de omgeving wanneer een auto geparkeerd staat, is dus niet toegestaan.

Noorwegen

In Noorwegen is het toegestaan om in je voertuig gebruik te maken van een dashcam. De gemaakte beelden mogen als bewijs gebruikt worden bij bijvoorbeeld schade, diefstal of vandalisme. Echter, het is niet mogelijk om beelden van je dashcam te delen via bijvoorbeeld social media.

Zweden

In Zweden geldt dat het gebruik van een dashcam is toegestaan, maar dat de beelden wel continue overschreden moeten worden. In het geval van een ongeval mogen de gemaakte beelden wel bewaart blijven. 

Tsjechië

Wanneer je in Tsjechië de weg op gaat, is het als je het ons vraagt verstandig om te beschikken over een dashcam. Het beeldmateriaal van een dashcam wordt hier namelijk als indirect bewijs gezien en kan ter ondersteuning zijn voor gerechtelijke procedures of een politieonderzoek. Wel bepaalt een rechter of de politie of de beelden daadwerkelijk gebruikt mogen worden. 

Verder is het belangrijk om te weten dat de dashcam het zicht van de bestuurder niet mag belemmeren. Ook met het publiceren van de beelden dien je rekening te houden met bepaalde regels. Zo mag je het beeldmateriaal niet publiceren als er personen indirect of direct in beeld komen. Dit is enkel toegestaan als de persoon daar toestemming voor heeft gegeven.

Zwitserland

In Zwitserland gelden er strenge regels als het gaat om het gebruik van dashcams. Zo mag het beeldmateriaal enkel gebruikt worden bij zeer ernstige verkeersovertredingen. En hoewel een dashcam in Zwitserland niet illegaal is en je niet beboet kan worden voor het gebruik, is het permanent filmen van de openbare ruimte een schending van de privacywetgeving. Daarom moet je de gemaakte beelden altijd overschrijden, met uitzondering van de beelden van een ernstig ongeval. Ook mag de dashcam tijdens het rijden niet bediend worden. Wanneer je de beelden toch wilt publiceren, is daar toestemming voor nodig van de gefilmde personen.

Kroatië

Kroatië is een ander land waar het gebruik van een dashcam is toegestaan. Echter, of de beelden als bewijs bij een verkeersongeval gebruikt mogen worden, is aan de rechter. Ook dient er altijd rekening gehouden te worden met de privacywetgeving. Zo is het niet toegestaan om de beelden online te publiceren als er mensen herkenbaar in beeld worden gebracht. Je kunt de beelden publiceren door de personen onherkenbaar in beeld te brengen of door toestemming te vragen.

Luxemburg

In Luxemburg gelden er strenge regels omtrent het gebruik van een dashcam. Allereerst besluit een rechter of de dashcambeelden als bewijs gebruikt mogen worden. Daarnaast moet permanente registratie en het gebruik van het beeldmateriaal voldoen aan de AVG-wetgeving.

Polen

Als bestuurder van een voertuig mag je gebruik maken van een dashcam. Wanneer de dashcam een ongeval vastlegt, is het aan de rechter om te bepalen of het gebruikt mag worden als bewijs.

Daarnaast moet je ook rekening houden met enkele regels bij het publiceren van de beelden. Zo moet je de privacy van personen die direct of indirect worden gefilmd waarborgen. Dit kan door de persoon en de kentekenplaat onherkenbaar te maken.