Alles over de wetgeving omtrent dashcams in Nederland

Voordat je de weg op gaat met een dashcam in je voertuig, is het handig dat je op de hoogte bent van de privacywetgeving. Zo is het belangrijk dat je weet wat je wel mag doen met het beeldmateriaal en wat je niet mag doen. Verder lees je in dit artikel of je het beeldmateriaal mag gebruiken als bewijs bij verschillende omstandigheden, waaronder schade of diefstal. Ook zullen wij aan het einde van dit artikel kort ingaan op de regels in andere Europese landen, want in sommige landen zijn de regels een stuk strenger dan in Nederland of is het zelfs verboden om met een dashcam de weg op te gaan.

Zijn dashcams in Nederland toegestaan?

Het antwoord op de vraag of dashcams in Nederland zijn toegestaan is ja. In Nederland is het filmen op de openbare weg voor iedereen toegestaan. Dit recht valt onder vrije nieuwsgaring. Zelfs wanneer mensen dat niet willen, mag jij deze persoon in principe filmen. Echter, wat je vervolgens met de beelden doet is wel verbonden aan bepaalde regels. Zo hebben wij in Nederland gelukkig de privacywetgeving. Hierdoor mag je de beelden wel maken, maar moet je ze wel privé houden. Mocht je de beelden online plaatsen, bijvoorbeeld op YouTube of social media, en is iemand in de video herkenbaar, dan kun je eventueel te maken krijgen met portretrecht. Dit is makkelijk op te lossen door de betreffende persoon onherkenbaar te maken. 

Ook heb je te maken met 2AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Dit houdt in dat je het nummerbord van een voertuig niet herkenbaar in beeld mag brengen. Dit valt namelijk onder een persoonsgegeven.

Mag je beelden van een dashcam gebruiken als bewijs bij schade?

Ja, dit mag zeker. Dit vinden wij zelf ook één van de grootste voordelen van het gebruik van een dashcam. Aan de hand van de beelden is het voor de politie en/of de verzekeraar mogelijk om te achterhalen wie er schuldig is geweest. De beelden van de dashcam kunnen dus ook als extra bewijs of ter ondersteuning van een verklaring gelden. Echter, het is wel belangrijk om te weten dat doorgaans beelden alleen niet voldoende zijn. Het kan natuurlijk zijn dat de beelden vanuit één hoek zijn gefilmd of dat er niet duidelijk zichtbaar is wat er voor het ongeval heeft afgespeeld. 

Is het toegestaan om dashcams te gebruiken als beveiligingscamera’s?

In Nederland mag je in verhouding met bepaalde andere Europese landen relatief veel met een dashcam. Zo is het in Nederland ook toegestaan om een dashcam als bewakingscamera te gebruiken. Echter, weet wel dat dit niet met alle dashcams mogelijk is. Zo kunnen sommige camera’s niet goed filmen in het donker en zijn er ook dashcam (doorgaans goedkopere modellen) die niet voldoende geheugen bieden om continue de omgeving te filmen. Er zijn gelukkig meer dan genoeg dashcams die meer dan voldoende geheugen ondersteunen en er bestaan ook dashcams die telkens oude beelden verwijderen zodat er nieuwe beelden gemaakt kunnen worden. In ons artikel met de 10 beste dashcams van 2023 vind je meerdere dashcams die je kunt gebruiken als beveiligingscamera.

Het verspreiden van beelden

De wetgeving in Nederland laat omtrent het gebruik van dashcams dus veel toe. Echter, bij het verspreiden van beelden zijn er wel bepaalde zaken waar je rekening mee dient te houden. Je mag in principe de beelden delen op bijvoorbeeld social media of YouTube, maar andere mensen en kentekens mogen niet herkenbaar in beeld komen. Hier dienen zijn expliciet toestemming voor te geven. Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete. Kortom, het is dus zeer belangrijk dat je de beelden goed bestudeert voordat je ze online plaatst.

Dashcam gebruiken in het buitenland

Wanneer je met de auto door Europa gaat touren is het natuurlijk ontzettend leuk om de dashcam aan te zetten. Je zult immers prachtige beelden op je route maken. Daarnaast zullen de beelden goed van pas komen bij een ongeval. Dit zul je misschien denken, maar dat is niet altijd het geval. In sommige landen in Europa mogen de beelden niet als bewijs gebruikt worden. Daarnaast zijn er zelfs landen, zoals Oostenrijk en Luxemburg, waar dashcams helemaal verboden zijn. Dit heeft alles te maken met de privacywet en kan je een hoge boete opleveren wanneer je toch wordt betrapt op het gebruik van een dashcam.

Mocht je meer willen weten over het gebruik van een dashcam in het buitenland, lees dan het artikel op Bestedashcams.nl waarin wij per land de regels in het kort opsommen.